Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Начелница незаконито стекла 5.700 евра од експропријације земљишта?

rssBookmark and Share

Лесковац 10.10.2015.

Агенција за борбу против корупције оптужила је бившу начелницу градске Управе за имовину Љиљану Младеновић за противправно стицање имовинске користи.
Она тврди да је реч о политичком прогону и најављује контра тужбу.

Начелница незаконито стекла 5.700 евра од експропријације земљишта?

Начелницу Управе за имовину и имовинско-правне односе, Агенција за борбу против корупције оптужила је, наиме, да је приликом изградње гасовода у Лесковцу 2012. године незаконито стекла имовинску корист у износу од 665.000 динара и на тај начин оштетила градски буџет за преко 5.700 евра, пише портал ЈугМедиа.

Агенција наводии да је тадашња начелница склопила са „Југоросгазом“ два уговора за вршење експорпијације земљишта вредности 546.000 и 119.000 динара и то као физичко лице, иако је те послове требало да одради надлежна управа којом је она руководила.

„Младеновићева је тако довела у сумњу поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције, а да о сукобу интереса које је имала није обавестила председника Градског већа града Лесковца и Агенцију за борбу против корупције“, наводи се у образложењу ове Агенције.


Убрзали да не би изгубили 5.000 радних места

Љиљана Младеновић признаје да је њена једина грешка то што о свему није обавестила Агенцију за борбу против корупције и за „Југмедиу“ тврди да је све урађено по закону.

„Ја тај новац нисам стрпала у џеп, него плаћала вештаке, геометре и све што је било потребно. Све што смо радили, радили смо у јавном интересу. Ово је покушај да се минимизира све што је урађено за град. Да нисмо пожурили читаву ствар и направили допунске уговоре, Лесковац никада не би добио ни „Јуру“, ни „Фалке“, ни „Џинси“, као ни преко 5.000 радника који су запозлени у овим фабрикама“ каже Младеновићева.


Ко је коме и шта наложио

Она тврди да је два спорна уговора о допунском раду са „Југоросгазом“ склопила по налогу тадашњег градоначелника Лесковца Слободана Коцића.

„У уговору склопљеним са Југоросгасом лепо пише да се град Лесковац обавезује да у име и за рачун, а на терет Југоросгаса, реши имовинско-правне односе, донесе решење о условљавању права трајне службености имовинско правне односе на траси гасовода који ће се градити на територији града. И то је потписао тадашњи градски првобранилац, а мени је Слободан Коцић дао налог да на овај начин убрзамо процес и да потпишем уговор са „Југоросгасом“ као физичко лице јер Градска управа за имовину нема свој лични рачун где би тај новац могао да легне“ објашњава Младеновићева.

„Југмедиа“ је установила да је цитирани део уговора заиста тачан, али у њему не стоји ни по једној тачки, клаузули или анексу да је Љиљана Младеновић овлашћена као физичко лице за завршетак допунских радова у име локалне самоуправе.


Политички прогон?

Младеновићева тврди да је цео случај против ње, која је до скора била члан Социјалистичке партије Србије а данас удружења „Лига за Лесковац“, „монтиран са намером да се облати њено име“ и то из политичких разлога.

„Неко из врха локалних власти жели да уништи мој кредибилитет који сам градила годинама“ истиче, алудирајући да је тај неко заправо садашњи градоначелник Лесковца Горан Цветановић (СНС).

По њеним речима, „прогон“ је почео оног тренутка када је град кренуо да врши преговоре за долазак трговинског ланца ЛИДЛ у Лесковац.

„Градоначелник Цветановић је фебруара 2014. године послао људе из свог тима код мене у канцеларију. Они су захтевали да катастарску парцелу зелене пијаце, на којој ће ЛИДЛ градити супермаркет, третирам као неизграђено грађевинско земљиште, што сам одбила. У том тренутку је на том простору постојала изграђена млечна хала, коју су након продаје ипак срушили. Ја сам непосредно након тога смењена“, прича бивша начелница.


Цветановић: Били смо приморани да поступак водимо без Љиљане

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић је одбио да говори о такозваном политичком прогону али у изјави за „Југмедиу“ каже да му је намера да сачува објективан приступ приликом реакције на изјаву бивше начелнице Љиљану Младеновић.

„Зато ћемо да пробамо да чињеницама одговоримо на прозивање око „Лидла“. Подсећам Љиљану да је поводом ,,Лидла“ била на консултације у Министарству грађевина код Александре Дамјановић, и да је том приликом добила потврду правца за решавање предмета, али да није хтела да оперативно поступа по договореном. Одговоре за то мора да потражите од госпође Љиљане. Њен предлог решења за прибављање дела земљишта у својину града је била експропријација, која је апсолутно непримерена из разлога што не постоји јавни интерес за објекте пословне намене. На крају смо били приморани да поступак водимо независно од те управе“, истиче градоначелник.

Он тврди да о одсутности управе из система и решавања имовниских послова града говори и статистика.

„У првом тромесечју 2014.године је у управи на решавање било поднето 36 захтева. Израчунајте сами колико је то предмета по правнику на месечном нивоу“, препоручује први човек Лесковца.


„Агенција прекорачила своја овлашћења“

Младеновићева се жалила на решење Агенције за борбу против корупције и поступак је још увек у току пред Управним судом.

„Агенција за борбу против корупције је објављивањем овог решења прекорачила своја овлашћења. Требало је да само изнесе свој став да ли је у читавом случају дошло до сукоба интереса са моје стране, а не да указује на наводно незаконито прибављање имовинске користи и да цитира износе. То је ствар надлежних судова“, закључује Младеновићева.

Она каже да ће, уколико суд установи њену невиност, тужити Агенцију за накнаду штете.

 


#   Лесковац   Горан Цветановић   Слободан Коцић   Градска управа   Агенција за борбу против корупције   Југоросгаз   Управа за имовину   Лига за Лесковац   Љиљана Младеновић   грађевинско земљиште
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима