Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Načelnica nezakonito stekla 5.700 evra od eksproprijacije zemljišta?

rssBookmark and Share

Leskovac 10.10.2015.

Agencija za borbu protiv korupcije optužila je bivšu načelnicu gradske Uprave za imovinu Ljiljanu Mladenović za protivpravno sticanje imovinske koristi.
Ona tvrdi da je reč o političkom progonu i najavljuje kontra tužbu.

Načelnica nezakonito stekla 5.700 evra od eksproprijacije zemljišta?

Načelnicu Uprave za imovinu i imovinsko-pravne odnose, Agencija za borbu protiv korupcije optužila je, naime, da je prilikom izgradnje gasovoda u Leskovcu 2012. godine nezakonito stekla imovinsku korist u iznosu od 665.000 dinara i na taj način oštetila gradski budžet za preko 5.700 evra, piše portal JugMedia.

Agencija navodii da je tadašnja načelnica sklopila sa „Jugorosgazom“ dva ugovora za vršenje eksporpijacije zemljišta vrednosti 546.000 i 119.000 dinara i to kao fizičko lice, iako je te poslove trebalo da odradi nadležna uprava kojom je ona rukovodila.

„Mladenovićeva je tako dovela u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, a da o sukobu interesa koje je imala nije obavestila predsednika Gradskog veća grada Leskovca i Agenciju za borbu protiv korupcije“, navodi se u obrazloženju ove Agencije.


Ubrzali da ne bi izgubili 5.000 radnih mesta

Ljiljana Mladenović priznaje da je njena jedina greška to što o svemu nije obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije i za „Jugmediu“ tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

„Ja taj novac nisam strpala u džep, nego plaćala veštake, geometre i sve što je bilo potrebno. Sve što smo radili, radili smo u javnom interesu. Ovo je pokušaj da se minimizira sve što je urađeno za grad. Da nismo požurili čitavu stvar i napravili dopunske ugovore, Leskovac nikada ne bi dobio ni „Juru“, ni „Falke“, ni „Džinsi“, kao ni preko 5.000 radnika koji su zapozleni u ovim fabrikama“ kaže Mladenovićeva.


Ko je kome i šta naložio

Ona tvrdi da je dva sporna ugovora o dopunskom radu sa „Jugorosgazom“ sklopila po nalogu tadašnjeg gradonačelnika Leskovca Slobodana Kocića.

„U ugovoru sklopljenim sa Jugorosgasom lepo piše da se grad Leskovac obavezuje da u ime i za račun, a na teret Jugorosgasa, reši imovinsko-pravne odnose, donese rešenje o uslovljavanju prava trajne službenosti imovinsko pravne odnose na trasi gasovoda koji će se graditi na teritoriji grada. I to je potpisao tadašnji gradski prvobranilac, a meni je Slobodan Kocić dao nalog da na ovaj način ubrzamo proces i da potpišem ugovor sa „Jugorosgasom“ kao fizičko lice jer Gradska uprava za imovinu nema svoj lični račun gde bi taj novac mogao da legne“ objašnjava Mladenovićeva.

„Jugmedia“ je ustanovila da je citirani deo ugovora zaista tačan, ali u njemu ne stoji ni po jednoj tački, klauzuli ili aneksu da je Ljiljana Mladenović ovlašćena kao fizičko lice za završetak dopunskih radova u ime lokalne samouprave.


Politički progon?

Mladenovićeva tvrdi da je ceo slučaj protiv nje, koja je do skora bila član Socijalističke partije Srbije a danas udruženja „Liga za Leskovac“, „montiran sa namerom da se oblati njeno ime“ i to iz političkih razloga.

„Neko iz vrha lokalnih vlasti želi da uništi moj kredibilitet koji sam gradila godinama“ ističe, aludirajući da je taj neko zapravo sadašnji gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović (SNS).

Po njenim rečima, „progon“ je počeo onog trenutka kada je grad krenuo da vrši pregovore za dolazak trgovinskog lanca LIDL u Leskovac.

„Gradonačelnik Cvetanović je februara 2014. godine poslao ljude iz svog tima kod mene u kancelariju. Oni su zahtevali da katastarsku parcelu zelene pijace, na kojoj će LIDL graditi supermarket, tretiram kao neizgrađeno građevinsko zemljište, što sam odbila. U tom trenutku je na tom prostoru postojala izgrađena mlečna hala, koju su nakon prodaje ipak srušili. Ja sam neposredno nakon toga smenjena“, priča bivša načelnica.


Cvetanović: Bili smo primorani da postupak vodimo bez Ljiljane

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je odbio da govori o takozvanom političkom progonu ali u izjavi za „Jugmediu“ kaže da mu je namera da sačuva objektivan pristup prilikom reakcije na izjavu bivše načelnice Ljiljanu Mladenović.

„Zato ćemo da probamo da činjenicama odgovorimo na prozivanje oko „Lidla“. Podsećam Ljiljanu da je povodom ,,Lidla“ bila na konsultacije u Ministarstvu građevina kod Aleksandre Damjanović, i da je tom prilikom dobila potvrdu pravca za rešavanje predmeta, ali da nije htela da operativno postupa po dogovorenom. Odgovore za to mora da potražite od gospođe Ljiljane. Njen predlog rešenja za pribavljanje dela zemljišta u svojinu grada je bila eksproprijacija, koja je apsolutno neprimerena iz razloga što ne postoji javni interes za objekte poslovne namene. Na kraju smo bili primorani da postupak vodimo nezavisno od te uprave“, ističe gradonačelnik.

On tvrdi da o odsutnosti uprave iz sistema i rešavanja imovniskih poslova grada govori i statistika.

„U prvom tromesečju 2014.godine je u upravi na rešavanje bilo podneto 36 zahteva. Izračunajte sami koliko je to predmeta po pravniku na mesečnom nivou“, preporučuje prvi čovek Leskovca.


„Agencija prekoračila svoja ovlašćenja“

Mladenovićeva se žalila na rešenje Agencije za borbu protiv korupcije i postupak je još uvek u toku pred Upravnim sudom.

„Agencija za borbu protiv korupcije je objavljivanjem ovog rešenja prekoračila svoja ovlašćenja. Trebalo je da samo iznese svoj stav da li je u čitavom slučaju došlo do sukoba interesa sa moje strane, a ne da ukazuje na navodno nezakonito pribavljanje imovinske koristi i da citira iznose. To je stvar nadležnih sudova“, zaključuje Mladenovićeva.

Ona kaže da će, ukoliko sud ustanovi njenu nevinost, tužiti Agenciju za naknadu štete.

 


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Slobodan Kocić   Gradska uprava   Agencija za borbu protiv korupcije   Jugorosgaz   Uprava za imovinu   Liga za Leskovac   Ljiljana Mladenović   građevinsko zemljište
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima