Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Било партијског запошљавања

rssBookmark and Share

17.08.2012. Autor : Agencija TANJUG

Градоначелник Ниша Зоран Перишић каже да је у јавним предузећима од 6. маја до 20. јула "примљено на десетине нових радника по чистој партијској основи".

Ниш: Било партијског запошљавања

"Затекли смо стање у јавним предузећима које, ако није алармантно баш данас, онда ће веома брзо настати таква ситуација", упозорио је Перишић, који је члан СНС-а, и додао да је у пословању тих предузећа уочио аномалије које морају да буду предмет озбиљног испитивања.

Перишић, који је на место градоначелника изабран пре пет седмица, подсетио је да је једна од тачака коалиционог споразума (СНС,СПС,УРС) да у јавним предузећима и градској управи неће бити запошљавања нових радника у наредних годину дана.

Перишић се запитао како јавно предузеће које има апсолутни монопол у некој области може да ради са губитком, а да истовремено проценат наплате његових услуга буде сасвим солидан.

"То значи да новац одлази на неки други начин", казао је Перишић и додао да ће коалиција на власти променити имиџ јавних предузећа у граду, а да би то постигла мора се променити начин пословања тих предузећа.

Перишић је најавио да ће врло брзо доћи до државно-приватног партнерства у тим областима и да неће више бити монопола, а градска јавна предузећа морају бити спремна за тај тренутак.

Он је указао на тенденцију установа да се што више "наслоне" на градски буџет и да практично не буде њиховог сопственог рада. Говорећи о стању у градској каси, Перишић је истакао да "не види неки страшан проблем у функционисању буџета".

"Град испуњава своје обавезе, реализација је добра и месечни приход износи око 500 милиона динара", навео је нишки градоначелник.

Он је напоменуо да би краћи застој у плаћањима могао да настане због неког неочекиваног издатка, као што би, на пример, био раскид уговора са неким инвеститором или нека велика тужба против града.

Град може да се задужи за још 420 милиона динара, али град се може задуживати само за инвестиције, напоменуо је Перишић и додао да је са сарадницима интензивно радио на сагледавању стања у граду и да је оно прилично добро сагледано.


#   јавна предузећа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима