Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки опозициони одборници сматрају да транспарентност предлога буџета није довољна

rssBookmark and Share

Ниш 12.12.2020. Јужна Србија Инфо

“Седница Скупштине града Ниша заказана је за четвртак 17. децембар 2020. године. Предлог буџета је достављен одборницима пет дана пре одржавања седнице", изјавио је између осталог у саопштењу медијима, Миодраг Станковић, одборник коалиције “Ниш, мој град” у Скупштини Града Ниша.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Саопштење преносимо у целости..

“Седница Скупштине Града Ниша заказана је за четвртак 17. децембар 2020. године. Предлог буџета је достављен одборницима тек сада, пет дана пре одржавања седнице. То је скандалозно!” – изјавио је Миодраг Станковић, одборник коалиције “Ниш, мој град”  у Скупштини Града Ниша.  

“Ове године дешава нам се иста неправда као и прошле, јавна и стручна расправа за буџет је изостала. Епидемија вируса Цовид 19 није оправдање, живимо у 21. веку где је могуће организовати онлине дебате. Такође, грађани су могли да учествују у креирању буџета на тај начин што је нацрт буџета могао да се нађе у Народним новинама и на локалним порталима, још пре минимум три недеље, пре његовог усвајања, како би грађани могли да дају своје сугестије, примедбе и предлоге. 
Буџет је крвна слика града, а ми живимо у доба када се буџет доноси на страначким органима СНС, када је буџет града за владајућу СНС, а не за грађане, када грађани немају права да знају шта се планира са њиховим новцем и када се грађани не питају шта им је важно и шта је њима приоритет” – додао је Станковић.   
Његов колега, одборник Бранислав Јовановић из одборничке групе “Ниш, мој град“ каже да су одавно истакли да приоритетне ствари у буџету треба да буду деца и социјално угрожено становништво, екологија и изградња комуналне инфраструктуре. Међутим, без консултовања са опозицијом буџет је презентован.

Јовановић каже да би се предлогом одборничке групе „Ниш мој град“ око реорганизације и трансформације у граду уштедело  близу милијарду динара и Ниш би поново био велико градилиште, а  помогло би се и најугроженијим категоријама становништва.   

„И у Влади Србије је сазрело схватање и потреба за реорганизацијом државних предузећа. Најновији пример је Србијагас где је и сама министарка Михајловић говорила да не постоје „недодирљиве царевине“ на републичком нивоу тако и код нас не треба да постоје „недодирљиве царевине“ као што су јавно комунална предузећа и општине као и друга издвајања која нису примерена тренутку, а где би се уштедама новац усмерио ка инвестицијама“, наглашава Јовановић. 

Он каже да опозиција има  конкретне предлоге за уштеде у буџету где би без помоћи републике већ у првој години новог буџета направили преокрет набоље у корист грађана.  

„Међутим  нити је било јавне расправе, нити су наши предлози саслушани, а само контролисана власт која уважава дијалог је и успешна власт, међутим  то правило у Нишу није испоштовано. Најбољи пример разлике између нас и њих је у томе што смо ми на нивоу града организовали и јавну расправу чак и по питању Програма изградње града где су учествовали Савети грађана,  грађани и стручна јавност“, закључује Јовановић.  

Одборник Миодраг Станковић на крају додаје: 

„Обзиром да имамо скандалозно усвајање буџета Града Ниша и да грађани нису имали прилику да учествују, предлажу и изнесу своје приоритете, позивам их да то ураде тако што ће послати своје предлоге и сугестије на маил одборник.нис@гмаил.цом, а ми ћемо њихове предлоге као одборничка група обрадити и захтевати да они буду саставни део буџета града Ниша.“


#   Ниш   буџет   Бранислав Јовановић   Миодраг Станковић   Скупштина града Ниша   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима