Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški opozicioni odbornici smatraju da transparentnost predloga budžeta nije dovoljna

rssBookmark and Share

Niš 12.12.2020. Južna Srbija Info

“Sednica Skupštine grada Niša zakazana je za četvrtak 17. decembar 2020. godine. Predlog budžeta je dostavljen odbornicima pet dana pre održavanja sednice", izjavio je između ostalog u saopštenju medijima, Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Saopštenje prenosimo u celosti..

“Sednica Skupštine Grada Niša zakazana je za četvrtak 17. decembar 2020. godine. Predlog budžeta je dostavljen odbornicima tek sada, pet dana pre održavanja sednice. To je skandalozno!” – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”  u Skupštini Grada Niša.  

“Ove godine dešava nam se ista nepravda kao i prošle, javna i stručna rasprava za budžet je izostala. Epidemija virusa Covid 19 nije opravdanje, živimo u 21. veku gde je moguće organizovati online debate. Takođe, građani su mogli da učestvuju u kreiranju budžeta na taj način što je nacrt budžeta mogao da se nađe u Narodnim novinama i na lokalnim portalima, još pre minimum tri nedelje, pre njegovog usvajanja, kako bi građani mogli da daju svoje sugestije, primedbe i predloge. 
Budžet je krvna slika grada, a mi živimo u doba kada se budžet donosi na stranačkim organima SNS, kada je budžet grada za vladajuću SNS, a ne za građane, kada građani nemaju prava da znaju šta se planira sa njihovim novcem i kada se građani ne pitaju šta im je važno i šta je njima prioritet” – dodao je Stanković.   
Njegov kolega, odbornik Branislav Jovanović iz odborničke grupe “Niš, moj grad“ kaže da su odavno istakli da prioritetne stvari u budžetu treba da budu deca i socijalno ugroženo stanovništvo, ekologija i izgradnja komunalne infrastrukture. Međutim, bez konsultovanja sa opozicijom budžet je prezentovan.

Jovanović kaže da bi se predlogom odborničke grupe „Niš moj grad“ oko reorganizacije i transformacije u gradu uštedelo  blizu milijardu dinara i Niš bi ponovo bio veliko gradilište, a  pomoglo bi se i najugroženijim kategorijama stanovništva.   

„I u Vladi Srbije je sazrelo shvatanje i potreba za reorganizacijom državnih preduzeća. Najnoviji primer je Srbijagas gde je i sama ministarka Mihajlović govorila da ne postoje „nedodirljive carevine“ na republičkom nivou tako i kod nas ne treba da postoje „nedodirljive carevine“ kao što su javno komunalna preduzeća i opštine kao i druga izdvajanja koja nisu primerena trenutku, a gde bi se uštedama novac usmerio ka investicijama“, naglašava Jovanović. 

On kaže da opozicija ima  konkretne predloge za uštede u budžetu gde bi bez pomoći republike već u prvoj godini novog budžeta napravili preokret nabolje u korist građana.  

„Međutim  niti je bilo javne rasprave, niti su naši predlozi saslušani, a samo kontrolisana vlast koja uvažava dijalog je i uspešna vlast, međutim  to pravilo u Nišu nije ispoštovano. Najbolji primer razlike između nas i njih je u tome što smo mi na nivou grada organizovali i javnu raspravu čak i po pitanju Programa izgradnje grada gde su učestvovali Saveti građana,  građani i stručna javnost“, zaključuje Jovanović.  

Odbornik Miodrag Stanković na kraju dodaje: 

„Obzirom da imamo skandalozno usvajanje budžeta Grada Niša i da građani nisu imali priliku da učestvuju, predlažu i iznesu svoje prioritete, pozivam ih da to urade tako što će poslati svoje predloge i sugestije na mail odbornik.nis@gmail.com, a mi ćemo njihove predloge kao odbornička grupa obraditi i zahtevati da oni budu sastavni deo budžeta grada Niša.“

Komentara: 0


#   Niš   budžet   Branislav Jovanović   Miodrag Stanković   Skupština grada Niša   Koalicija Niš moj grad
@Mikica_S @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima