Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Партијска злоупотреба запошљавања у Нишу

rssBookmark and Share

07.08.2014. Данас

Локални антикорупцијски форум Ниш затражио је јуче од Основног јавног тужилаштва да испита да ли су и на који начин поједини функционери у граду, градској општини Медијана и владајућим политичким странкама учествовали у партијској злоупотреби јавног конкурса за запошљавање осам радника у тој нишкој општини.

Партијска злоупотреба запошљавања у Нишу

Конкурс је био расписан прошле године, а ових дана појавио се аудио снимак на којем се може чути да су владајуће партије (СНС, СПС, УРС) пре званичног избора „победника“ на том конкурсу договарале да ће то бити управо они кандидати који су касније „изабрани“.

ЛАФ је истовремено позвао тужилаштво да по службеној дужности предузме истражне и друге радње, те покрене кривични поступак против одговорних уколико утврди постојање кривичног дела у овом случају. У саопштењу ЛАФ-а се наводи да ће он пратити поступање јавног тужилаштва по овом предмету јер сматра да је „професионално и непристрасно правосуђе једна од најбољих заштита грађана од партијског запошљавања које представља масовну, опасну, незакониту, коруптивну, дискриминаторску и антидемократску друштвену појаву“. Упозорава се, такође, да снимак није службени и да га није направило овлашћено лице, те се не може користити као доказ, тако да су за доказивање неопходни сведоци партијског договарања резултата конкурса.

- Без прејудицирања резултата истраге, а на основу доступних података, ЛАФ сматра да постоји могућност да су приликом партијског договора о запошљавању у општини Медијана извршена кривична дела злоупотреба службеног положаја, трговина утицајем или повреда права на запошљавање, као и да су прекршене поједине одредбе Закона о радним односима у државним органима и Закона о државним службеницима - наводи се у саопштењу тог самосталног и независног градског тела.

„Инкриминишући“ аудио снимак са седнице Општинског одбора Српске напредне странке, на којем се чује да су поједини градски и општински, као и функционери СНС, СПС и УРС, пре резултата конкурса договарали запошљавање осам особа у општини Медијана, од којих су најмање двоје рођаци општинских одборника СНС-а, објавио је интернет портал Јужне вести. На снимку се може чути да су у таквом договарању учествовали доскорашњи председник општине Медијана Небојша Крстић (УРС), председник ОО СНС Дарко Булатовић, иначе актуелни в.д. директора „Југоистока“, актуелни председник Скупштине општине Медијана Зоран Стојановић (СНС) и председник Скупштине општине Медијана Момчило Радојичић (СПС). Поједини говорници казали су да су представници УРС, СНС и СПС Крстић, Булатовић и Радојичић чак и потписали документ о партијској „подели“ ових осам радних места, односно списак са конкретним именима. Додали су да постоји могућност да се „евентуално појави девето радно место, које би добио СПС“ ако Радојчић постигне договор са градоначелником Зораном Перишићем (СНС).

Конкурс за пријем осам радника у општини Медијана расписан је 30. октобра прошле године. Надлежна општинска Комисија је након тога званично одлучила да од 219 пријављених кандидата буду запослене управо особе које су договаране на спорној седници ОО СНС. Према доступним подацима, конкурс је на крају поништен само зато што надлежно тело Владе Србије није дало сагласност на ова запошљавања. Такву сагласност налаже актуелни Закон о изменама и допунама закона о буџетском систему, који ограничава запошљавање у јавном сектору до краја 2015. године.

Функционер СНС Булатовић потврдио је да је на састанку СНС-а вођена дискусија о запошљавањима, али је казао да предлози о пријему конкретних осам службеника нису усвојени, пребацујући притом одговорност за такав договор на надлежне у општини Медијана. Он је подсетио и да су два од три члана Општинског већа Медијане из редова СНС-а, поштујући став странке да у општини не би требало да се запошљавају рођаци функционера СНС-а, гласали против усвајања извештаја Комисије за пријем радника који је био „у складу“ са партијским договором о запошљавању.

Председник општине Медијана Крстић раније је за наш лист негирао да је конкурс „намештен“, тврдећи да је све урађено легално, транспарентно и чисто. Најпре је донет Правилник о поступку спровођења конкурса, а потом је у складу са законом спроведена комплетна процедура, која је подразумевала конкурс, тест за кандидате и бодовање. Он је казао да је петоро од осморо примљених већ радило у општини на одређено време и потврдио да је „само двоје у породичним везама са два одборника“.

Снимак „партијског намештања“ конкурса процурио је у јавност непосредно пред кадровске смене на челу Градске општине Медијана. Скупштина општине је прекјуче већином гласова за председника општине изабрала једног од „главних јунака“ снимка, Зорана Стојановића (СНС), а разрешила Небојшу Крстића (УРС). У образложењима за смену Крстића која су се чула наведено је да је он кандидат УРС-а, који безмало више не постоји, као и да је, како је речено, „направио неке пропусте у раду“.

 


#   СПС   СНС   запошљавање   Небојша Крстић   Зоран Перишић   Дарко Булатовић   интернет   председник општине   злоупотреба службеног положаја   Зоран Стојановић   ЛАФ   Скупштина општине   Јужне вести   кривични поступак   радно место   градске општине   Момчило Радојичић   правосуђе
@socijalisti @sns_srbija @ProfdrPerisic @DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима