Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стотине људи у кратком року запошљено у јавном сектору у Нишу

rssBookmark and Share

18.12.2013. Izvor: Novi Magazin

Локални антикорупцијски форум у Нишу позвао је надлежне институције да испитају масовна запошљавања у јавном сектору пред и на сам дан ступања на снагу измена Закона о буџетском систему који забрањује таква запошљавања до 31. децембра 2015. године.

Стотине људи у кратком року запошљено у јавном сектору у Нишу

"ЛАФ тражи од свих носилаца градских и општинских јавних функција да приликом запошљавања радника у градским и општинским органима, инстуцијама, предузећима, установама, управама, службама, комисијама и саветима строго поштују овај, као и све друге законе који регулишу ову материју", наводи се у саопштењу.

Ово независно контролно тело које се бави проблемом корупције такође позива функционере да прекину са евидентном праксом урушавања инситуције јавног конкурса, тако што подстичу или допуштају расписивање “конкурса са сликом”, који нису легитимни, а доводе у дискриминаторски положај све кандидате у односу на привилеговане појединце због којих су расписани.

Реаговање ЛАФ-а уследило је након информација у неким медијима да су за нешто више од месец дана у нишком дневнику Народне новине објављена 53 конкурса за 40-так радних места у градској управи. На сам дан ступања на снагу Закона о изменама и допунама закона о буџетском систему 7. децембра објављена су чак 23 конкурса.

Пред доношење овог Закона у нишкој градској општини Медијана такође је приведен крају конкурс за пријем осам радника, на који су неки од 219 учесника имали примедбе да је “намештен” за административце који су већ радили, а и рођаци су истакнутих припадника владајућих странака.

 

СНС и УРС: Све по закону

Градоначелник Ниша Зоран Перишић (СНС) је поводом најновијих запошљавања у градској управи казао да је све урађено по закону, али и признао да су ти конкурси “расписани за особе које су већ радиле у градској управи на одређено време”.

Председник општине Медијана Небојша Крстић (УРС) такође је казао да је општина спровела конкурс легално и транспарентно, признајући да је “од осморо новозапослених шесторо већ радило у општини на одређено време”, а да су “само двоје” чланови породица два општинска одборника, из редова СНС-а.

Републички посланик и челник нишког одбора Заједно за Србију Бошко Ристић проценио је, међутим, да је пред и у време почетка важења Закона о изменама и допунама закона о буџетском систему, у градским предузећима и установама, као и у републичким органима и предузећима на територији Ниша, као што су Пореске управа, Царина и Југоисток (ЕПС), запослено “још око пар стотина људи”.

"У Нишу влада општа политичка корупција при запошљавању. На прсте могу да се наброје високи функцинери, начелници управа и одборници који нису запослили чланове својих породица код буџетских корисника", рекао је Ристић, додајући да је и у време предходне власти било страначког запошљавања, али да оно није било овако интензивно, дрско и “рођачко”.

Нишки одбор Ристићеве странке поднео је ових дана захтев филијали Фонда за здравствено осигурање у Нишу у којем тражи да им достави информације од јавног значаја о броју пријављених нових радника током децембра, односно пре и после ступања на снагу Закона о изменама и допунама закона о буџетском систему.

Овај Закон, иначе, привремено забрањује запошљавање на неодређено време у јавном сектору на државном, покрајинском и локалном новоу, осим у изузетним околностима, уз сагласност тела Владе.

Забрана запошљавања не примењује се на судије, јавне тужиоце, наставнике на факултетима, изабрана, постављена и именована лица у државним органима и органима локалне самоуправе, као и на директоре јавних предузећа, друштава капитала, установа и агенција чији су оснивачи република, градови и општине.

Забрана запошљавања радника запослених на одређено време, по уговору о делу, на привременим и повременим пословима или преко омладинских и студентских задруге ступа на снагу од 1. марта 2014.

Закон је донет као једна од мера за превазилажење економске кризе.

 


#   запошљавање   државна управа   јавна предузећа   Југоисток   Небојша Крстић   Бошко Ристић   Зоран Перишић   председник општине   корупција   Народне новине   ЛАФ   Заједно за Србију
@EDJugoistok @ProfdrPerisic @ZajednoZaSrbiju @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима