Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Незаконита сва запошљавања у градској управи од 2002. године

rssBookmark and Share

27.01.2014. Blic

Сви радници примљени у нишкој градској управи и у пет градских општина после 2002. године запослени су незаконито.

Незаконита сва запошљавања у градској управи од 2002. године

Пријеме је одобравао градоначелник, што је супротно закону, а Управна инспекција тврди да су за то надлежни искључиво начелници градских и општинских јавних служби.

Због тога је Локални антикорупцијски форум Ниша (ЛАФ) упутио захтев Градском већу да градоначелнику укине то “право” уз констатацију да је и садашњи први човек града Зоран Перишић незаконито давао те сагласности.

Наравно, није само Перишић аминовао пријем свих радника у градској управи, већ су то радили сви његови претходници протеклих 12 година. Од 2002. до 2004. година градоначелник је био Горан Ћирић (ДС), а после њега до 2008. Смиљко Костић (Нова Србија). Пре Перишића на тој функцији је до 2012. био демократа Милош Симоновић.

Перишић каже да ће поштовати све мере Управне инспекције, али да неће мењати постојеће решење да градоначелник даје сагласност на сва запошљавања.

- Наћи ћемо законит начин да овлашћење остане, ако не кроз форму сагласности, онда у форми мишљења или некој другој. Моја сагласност при пријему нових радника је брана партијском и неконтролисаном запошљавању. Морамо да водимо рачуна о стварним потребама, а начелници управа, према претходном искуству, били су спремни на партијско запошљавање без великог размишљања о последицама - каже градоначелник.

Симовић тврди да је Управна инспекција за време мандата претходне власти (ДС, УРС, СПС) редовно контролисала рад градске и општинских управа, али да никада није утврдила овакву неправилност, упркос томе што су и закони и градске одлуке били исти као данас.

- Градоначелник даје сагласност на запошљавања због одлуке о буџету која се доноси сваке године. Сагласност се не тражи при запошљавању у градским јавним и јавнокомуналним предузећима јер њихови радници не примају плате из буџета. За време претходне власти број радника у градској управи је смањен - тврди Симоновић.

Народни посланик опозиционе „Заједно за Србију“ Бошко Ристић подсећа да градоначелник и градске управе и службе морају стриктно да примене мере инспекције.

- Изјава и образложење градоначелника да ће упркос наложеној мери задржати незаконито овлашћење је као да председник суда каже: ја ћу лично да доносим пресуде јер сматрам да судије то не знају и пристрасне су - напомиње Ристић.


#   запошљавање   градоначелник   Бошко Ристић   Милош Симоновић   Зоран Перишић   Нова Србија   Горан Ћирић   партијско запошљавање   ЛАФ   Заједно за Србију   Смиљко Костић
@ProfdrPerisic @NovaSrbijaGONis @ZajednoZaSrbiju @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима