Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nezakonita sva zapošljavanja u gradskoj upravi od 2002. godine

rssBookmark and Share

27.01.2014. Blic

Svi radnici primljeni u niškoj gradskoj upravi i u pet gradskih opština posle 2002. godine zaposleni su nezakonito.

Nezakonita sva zapošljavanja u gradskoj upravi od 2002. godine

Prijeme je odobravao gradonačelnik, što je suprotno zakonu, a Upravna inspekcija tvrdi da su za to nadležni isključivo načelnici gradskih i opštinskih javnih službi.

Zbog toga je Lokalni antikorupcijski forum Niša (LAF) uputio zahtev Gradskom veću da gradonačelniku ukine to “pravo” uz konstataciju da je i sadašnji prvi čovek grada Zoran Perišić nezakonito davao te saglasnosti.

Naravno, nije samo Perišić aminovao prijem svih radnika u gradskoj upravi, već su to radili svi njegovi prethodnici proteklih 12 godina. Od 2002. do 2004. godina gradonačelnik je bio Goran Ćirić (DS), a posle njega do 2008. Smiljko Kostić (Nova Srbija). Pre Perišića na toj funkciji je do 2012. bio demokrata Miloš Simonović.

Perišić kaže da će poštovati sve mere Upravne inspekcije, ali da neće menjati postojeće rešenje da gradonačelnik daje saglasnost na sva zapošljavanja.

- Naći ćemo zakonit način da ovlašćenje ostane, ako ne kroz formu saglasnosti, onda u formi mišljenja ili nekoj drugoj. Moja saglasnost pri prijemu novih radnika je brana partijskom i nekontrolisanom zapošljavanju. Moramo da vodimo računa o stvarnim potrebama, a načelnici uprava, prema prethodnom iskustvu, bili su spremni na partijsko zapošljavanje bez velikog razmišljanja o posledicama - kaže gradonačelnik.

Simović tvrdi da je Upravna inspekcija za vreme mandata prethodne vlasti (DS, URS, SPS) redovno kontrolisala rad gradske i opštinskih uprava, ali da nikada nije utvrdila ovakvu nepravilnost, uprkos tome što su i zakoni i gradske odluke bili isti kao danas.

- Gradonačelnik daje saglasnost na zapošljavanja zbog odluke o budžetu koja se donosi svake godine. Saglasnost se ne traži pri zapošljavanju u gradskim javnim i javnokomunalnim preduzećima jer njihovi radnici ne primaju plate iz budžeta. Za vreme prethodne vlasti broj radnika u gradskoj upravi je smanjen - tvrdi Simonović.

Narodni poslanik opozicione „Zajedno za Srbiju“ Boško Ristić podseća da gradonačelnik i gradske uprave i službe moraju striktno da primene mere inspekcije.

- Izjava i obrazloženje gradonačelnika da će uprkos naloženoj meri zadržati nezakonito ovlašćenje je kao da predsednik suda kaže: ja ću lično da donosim presude jer smatram da sudije to ne znaju i pristrasne su - napominje Ristić.


#   zapošljavanje   gradonačelnik   Boško Ristić   Miloš Simonović   Zoran Perišić   Nova Srbija   Goran Ćirić   partijsko zapošljavanje   LAF   Zajedno za Srbiju   Smiljko Kostić
@ProfdrPerisic @NovaSrbijaGONis @ZajednoZaSrbiju @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima