Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Председник РИК усред кампање донирао ДС

rssBookmark and Share

10.05.2012.

Предраг Гргић, председник Републичке изборне комисије, усред актуелне изборне кампање донирао је Демократску странку са 50.000 динара, сазнаје Данас.

Председник РИК усред кампање донирао ДС

ДС, поштујући Закон о финансирању политичких активности, на својој интернет презентацији редовно објављује своје финансијере – предузећа и грађане, од којих добија новац чија је вредност на годишњем нивоу већа од једне просечне месечне зараде. Тако се међу донаторима појавило име Предрага Гргића, председника Градског одбора ДС у Зрењанину, који је, како пише, 23. марта странци дао 50.000 динара.

Гргић је за Данас потврдио да се налази међу донаторима демократа, али сматра да ту нема ништа спорно. „Новац сам дао да подржим страначку локалну листу. На који други начин би сакупили новац за кампању?“, рекао нам је Гргић.

Иако то није забрањено, упитали смо Гргића зашто је то учинио усред изборне кампање, с обзиром на чињеницу да је председник Републичке изборне комисије, тела које спроводи и надгледа изборе и у чију непристрасност грађани не би требало да сумњају. „Не видим никакав проблем у томе што сам дао новац. Ако га ви видите, то је ваша ствар“, био је јасан Предраг Гргић.

Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србија, за Данас каже да је овакво понашање председника РИК очекивано.

„Да је РИК тело какво би требало да буде, дакле независно од политичких странака, овакво понашање би било недопустиво. Међутим, код нас је државна изборна комисија устројена тако да је огледало структуре Скупштине Србије и нека је врста равнотеже међу парламентарним партијама. Све чланове РИК, осим једне особе, делегирале су партије. Зато не могу да кажем да сам изненађен оваквим чином, већ је све у зони очекиваног“, објашњава Ненадић.

Он каже да је могуће да Гргић то није урадио само због своје добре воље, већ и зарад партијске дисциплине.


#   председник   интернет
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима