Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На југу Србије затечени Тачијевом изјавом о могућем референдуму за припајање Косову

rssBookmark and Share

Бујановац 27.02.2019.

Након још једне изјаве председника привремених институција на Косову Хашима Тачија о припајању општина Бујановац, Прешево и Медвеђа косовској територији, као и о могућем референдуму по овом питању албански званичници на југу Србије затечени су оваквим ставом.

Фото: Медија центар
Фото: Медија центар

Тачи је најавио оставку уколико не буде прихваћена идеја о расписивању косовског референдума на коме би се грађани изјаснили о могућности припајања три општине југа Србије Косову. „Није реч о промени граница већ о корекцији Устава“, прецизирао је косовски функционер.

– Нико званично није устао иза ове најновије иницијативе, па би стога било неозбиљно да ја то коментаришем – изјавио је новинарима председник Општине Бујановац Шаип Камбери, лидер Партије за демократско деловање (ПДД).

Он је одбио да коментарише наводно сачињени документ „Нацрт о пријатељским и добросуседским односима Косова и Србије“, од стране САД, Француске и Русије који садржи 22 тачке.

По том документу који су пренели локални портали на албанском језику, позивајући се на писање немачког листа „Франкфуртер рундшау“, предвиђена је „корекција граница између Србије и Косова“ и то у делу територије уз административну линију са КиМ на коју се наслањају општине Бујановац, Прешево и Медвеђа. За Бујановац се према овом документу наводно предвиђа „специјални статус под ингеренцијом ЕУ“.

Председник Националног савета Албанаца (НСА) Рагми Мустафа иако признање да ово питање није у домену активности овог тела, он изражава „заинтересованост за ово кључно питање“.

– На референдуму 1992. године ми смо исказали свој став по том питању. Прецизније, прошле године у јулу смо на састанку свих албанских одборника из три општине усвојили Декларацију у којој захтевамо да се питање статуса Прешевске долине нађе на дипломатском столу у Бриселу, и постане саставни део дијалога Београда и Приштине – каже за Данас Мустафа. Он прецизира да је питање могуће корекције граница, „крупан залогај који надилази утицај локалних политичара, па чак и оних у Београду и Приштини“.

– Верујем у могућност проналажења демократског решења, како би се и Приштина и Београд окренули будућности, јер ово може само додатно да нас оптерећује и спречава у решавању многих других егзистенцијалних проблема са којима се последњих двадесет година овде суочавамо – наглашава председник НСА за наш лист. Он очекује већу активност међународних фактора у проналажењу обострано прихватљивог решења које би обезбедило „трајни мир и стабилност пођеднако и за Албанце и Србе како на југу Србије тако и на Косову“.

И за др Зорана Станковића, председника Владиног Координационог тела за три општине југа Србије, реч о о обичној „спекулацији“, без било какве могућности да дође до „припајања ових мултиетничких општина Косову“.

– Овакве изјаве само уносе додатан немир међу становништвом општина на југу Србије и могу имати за резултат поремећај врло добрих односа у међусобном суживоту између Срба и Албанаца – поручио је Станковић.

Војкан Ристић, Данас

Коментара: 0


#   Бујановац   Медвеђа   Прешево   Косово и Метохија   Хашим Тачи   Приштина   Зоран Станковић   председник општине   Рагми Мустафа   Партија за демократско деловање   Шаип Камбери
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима