Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скупштина Србије данас о изменама закона о нотарима

Bookmark and Share

03.11.2014. Јужна Србија Инфо

Посланици Скупштине Србије расправљаће данас о изменама и допунама Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности, којима се укида монопол јавних бележника за састављање уговора о промету непокретности и уводи нови намет јавним бележницима.

Скупштина Србије данас о изменама закона о нотарима

Предвиђено је да убудуће 30 одсто од њихове награде иде у буџет Србије.

Поред јавних бележника уговоре о промету непокретности могу да сачињавају адвокати и грађани уз солемнизацију код јавног бележника.

Изменама закона се омогућава да поред јавно бележничког записа, уговори о промету непокретности могу бити сачињавани и у писменом облику, с тим да је неопходно да прођу поступак солемнизације јавног бележника како би стекли својство јавне исправе.

Из овога је изузето сачињавање уговора о промету непокретности за пословно неспособна лица, односно та форма уговора може бити сачињена једино у форми јавнобележничког записа, дакле код јавног бележника.

Министар правде Никола Селаковић, који је предлагач ових решења, указао је недавно да грађани неће плаћати више него до сада за састављање уговора о промету непокретности који им сачини адвокат, а солемнизује јавни бележник.

На грађанину је да изабере да ли ће ићи и код адвоката и код нотара или само код нотара, али га тај избор неће коштати више.

Према предложеном законском решењу, јавни бележник ће убудуће бити дужан да 30 одсто од наплаћене награде за своје услуге без ПДВ-а плати на рачун прописан за уплату јавних прихода у рок  од 15 дана од наплате.

Изменама Закона о јавном бележништву предвиђено је и решење да за јавног бележника у, на пример Аранђеловцу, може да конкурише и кандидат који живи у Београду, с тим што је дужан да до дана полагања заклетве промени место пребивалишта у место за које је именован за јавног бележника (Београд у Аранђеловац).

Ове законске измене као и измене Закона о промету непокретности чији је предлог Влада усвојила разматрају се по хитној процедури у Скупштини Србије и требало би да ступе на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Пред посланицима ће се наћи и Предлог закона о изменама Закона о здравственом осигурању и Предлог закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства.

На дневном реду су и Предлог одлуке о измени Одлуке о избору чанова и заменика чланова одбора Народне скупштине, које је поднела Посланишка група Демократска странка и Предлог одлуке о именовању председника и потпредседника Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који је поднела председница скупштине Маја Гојковић.

Предлогом закона о изменама закона о здравственом осигурању предвиђено је смањење броја чланова Управног и Надзорног одбора Републичког фонда за здравствено осигурање како би се извршила рационализација и постигла већа ефикасност у раду.

Наиме, Управни одбор РФЗО сада има 21 члана, а Надзорни седам, а према предложеном решењу Управни одбор ће имати седам, а Надзорни пет чланова.

Изменама закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства на адекватнији и рационалнији начин пратиће се здравствено стање и здравствене потребе становништа имајући у виду да је у претходном периоду дошло до интензивног развоја здравствених и иноформационо-комуникационих технологија.

 


#   Србија   Маја Гојковић   Никола Селаковић   јавни бележници   Скупштина Србије   измена закона   предлог закона   Управни одбор
@selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима