Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skupština Srbije danas o izmenama zakona o notarima

Bookmark and Share

03.11.2014. Južna Srbija Info

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, kojima se ukida monopol javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti i uvodi novi namet javnim beležnicima.

Skupština Srbije danas o izmenama zakona o notarima

Predviđeno je da ubuduće 30 odsto od njihove nagrade ide u budžet Srbije.

Pored javnih beležnika ugovore o prometu nepokretnosti mogu da sačinjavaju advokati i građani uz solemnizaciju kod javnog beležnika.

Izmenama zakona se omogućava da pored javno beležničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu biti sačinjavani i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da prođu postupak solemnizacije javnog beležnika kako bi stekli svojstvo javne isprave.

Iz ovoga je izuzeto sačinjavanje ugovora o prometu nepokretnosti za poslovno nesposobna lica, odnosno ta forma ugovora može biti sačinjena jedino u formi javnobeležničkog zapisa, dakle kod javnog beležnika.

Ministar pravde Nikola Selaković, koji je predlagač ovih rešenja, ukazao je nedavno da građani neće plaćati više nego do sada za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti koji im sačini advokat, a solemnizuje javni beležnik.

Na građaninu je da izabere da li će ići i kod advokata i kod notara ili samo kod notara, ali ga taj izbor neće koštati više.

Prema predloženom zakonskom rešenju, javni beležnik će ubuduće biti dužan da 30 odsto od naplaćene nagrade za svoje usluge bez PDV-a plati na račun propisan za uplatu javnih prihoda u rok  od 15 dana od naplate.

Izmenama Zakona o javnom beležništvu predviđeno je i rešenje da za javnog beležnika u, na primer Aranđelovcu, može da konkuriše i kandidat koji živi u Beogradu, s tim što je dužan da do dana polaganja zakletve promeni mesto prebivališta u mesto za koje je imenovan za javnog beležnika (Beograd u Aranđelovac).

Ove zakonske izmene kao i izmene Zakona o prometu nepokretnosti čiji je predlog Vlada usvojila razmatraju se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije i trebalo bi da stupe na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Pred poslanicima će se naći i Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

Na dnevnom redu su i Predlog odluke o izmeni Odluke o izboru čanova i zamenika članova odbora Narodne skupštine, koje je podnela Poslaniška grupa Demokratska stranka i Predlog odluke o imenovanju predsednika i potpredsednika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je podnela predsednica skupštine Maja Gojković.

Predlogom zakona o izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je smanjenje broja članova Upravnog i Nadzornog odbora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kako bi se izvršila racionalizacija i postigla veća efikasnost u radu.

Naime, Upravni odbor RFZO sada ima 21 člana, a Nadzorni sedam, a prema predloženom rešenju Upravni odbor će imati sedam, a Nadzorni pet članova.

Izmenama zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva na adekvatniji i racionalniji način pratiće se zdravstveno stanje i zdravstvene potrebe stanovništa imajući u vidu da je u prethodnom periodu došlo do intenzivnog razvoja zdravstvenih i inoformaciono-komunikacionih tehnologija.

 


#   Srbija   Maja Gojković   Nikola Selaković   javni beležnici   Skupština Srbije   izmena zakona   predlog zakona   Upravni odbor
@selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima