Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скупштина Србије данас завршила расправу о потписима

Bookmark and Share

23.02.2015. Јелена Тошић, Јужна Србија Инфо

Скупштина Србије завршила је расправу о предложеним изменама Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа.
Претресање поднетих амандмана заказано је за среду, 25. фебруар.

Скупштина Србије данас завршила расправу  о потписима

Изменом важећег закона, а који, подсећамо, предвиђа да се овера потписа, рукописа и преписа од 1. марта обавља само код јавних бележника, омогућио би грађанима да до 1. јануара 2017. године документа оверавају у основним судовима и општинским управама, а не само код јавних бележника-нотара.

"Основни судови и општинске управе задржаће надлежност за послове овере до предвиђеног рока“ изјавила је  посланица ДХХС Олгица Батић, један од седам предлагача измене закона. "Јавно бележничка служба у овом моменту не функционише у пуном обиму и грађани не треба да трпе због тога, због чега је предложено  доношење закона по хитном поступку“, додала је.

Током расправе посланици ДС-а и СДС-а подсећали су на одговорност министра правде Николе Селаковића због јавнобележничке структуре која није до краја успостављена, што је и био разлог за измену закона.

Посланици СДС-а сматрају да су предложене измене још један показатељ да Влада Србије и Министарство правде немају никакву концепцију у вођењу јавнобележничког система. Они су, такође, затражили оставку министра правде због одлагања законских одредби.

Претрес поднетих амандмана заказан је за среду, 25.фебруар.


#   посланик   расправа   Министарство правде   потписивање   нотари   Скупштина Србије   СДС   електронске     Основни суд
@socdemstranka @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима