Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СПО Ниш сутра обележава дан стрељања Драже Михаиловића (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

16.07.2017. Јужна Србија Инфо

Градски одбор Српског покрета обнове у понедељак 17. јула 2017. са почетком у 10,30 часова обележиће дан стрељања генерала Драже Михаиловића.

СПО Ниш сутра обележава дан стрељања Драже Михаиловића (ВИДЕО)

Драгољуб Михаиловић Дража рођен је у Ивањици, 14(26). априла 1893. године, међу присталицама познат и као Чича Дража, био је армијски генерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, као и министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије, у првој и другој влади Слободана Јовановића, у међувлади Милоша Трифуновића и влади Божидара Пурића, у току Другог светског рата.

Током балканских ратова и Првог светског рата Дража је био официр Српске војске у Краљевини Србији.] После Априлског рата, Михаиловић је одбио да призна капитулацију Југословенске војске и склонио се на Равну гору, где је основао покрет отпора против окупатора. Међутим, већ крајем 1941. већину својих активности усмерио је на уништење партизана, одустајући од отворене борбе против Сила Осовине.

Затражио је примирје од представника Вермахта и понудио им заједничку борбу против комунизма, што су они одбили. Бројни команданти ЈВуО су уз Михаиловићево знање временом ипак постигли споразуме са окупационим снагама о заједничкој борби против партизана, нарочито у италијанској окупационој зони. Због тога је Михаиловић почетком 1944. изгубио подршку западних савезника[5], па је био принуђен да тражи оружје и муницију од окупатора и квислиншких власти, те да се заједно са њима бори против партизана.

Након Другог светског рата нове комунистичке власти су га ухапсиле и осудиле на смрт за колаборацију и ратне злочине, после чега је 17. јула 1946. године стрељан и сахрањен на тајном месту. Године 2015. Виши суд у Београду је усвојио захтев за његову рехабилитацију, те прогласио ништавном пресуду која је донесена 69 година раније. Михаиловић је за своје заслуге награђен бројним одликовањима, од којих му је последње постхумно доделио амерички председник Хари Труман марта 1948. године. Одликовао га је орденом Легија за заслуге првог степена за „организовање и вођење снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију“, као и за „спасавање америчких авијатичара“

Обележавање ће бити одржано крај споменика Михајловићу у дворишту ГрО СПО У Нишу.


#   четници   СПО   годишњица   смрт   виши суд   Драгољуб Михаиловић   Ана Јовановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима