Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија данас добија нови сазив парламента, посланици полажу заклетву

Bookmark and Share

03.08.2020. РТС, Танјуг, Јужна Србија Инфо

У Скупштини Србије ће бити потврђени мандати нових народних посланика чиме ће званично бити конституисан нови сазив парламента. У наставку седнице формираће се и посланичке групе.

Србија данас добија нови сазив парламента, посланици полажу заклетву

Посланици Скупштине Србије ће након верификације мандата положити заклетву.

Заклетва коју ће положити посланици гласи:

"Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!"

У наставку седнице формираће се и посланичке групе.

Републичка изборна комисија је донела Одлуку о додели мандата народним посланицима Народне скупштине 15. јула.

На дневном реду је, осим потврђивања мандата, и избор скупштинског руководства, односно избор председника Народне скупштине, потпредседника, именовање генералног секретара парламента и формирање радних тела.

Седница ће бити одржана у великој сали Дома Народне скупштине, а због ситуације са коронавирусом биће предузете све неопходне мере, па ће тако посланици, али и представници медија бити у обавези да носе маске и рукавице, док ће посланици имати преграде од плексигласа. На улазу у зграду свима ће бити измерена температура.

Избори за народне посланике одржани су 21. јуна.

Највише посланика, 188, имаће листа "Алекандар Вучић - За нашу децу", 32 посланика ће имати Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија, СПАС ће имати 11 посланика, док ће Савез војвођанских Мађара имати 9 посланика.

Странка правде и помирења Муамера Зукорлића у парламенту ће имати четири посланика, а СДА Санџака три мандата.

Првој седници Народне скупштине, до избора председника Народне скупштине, председаваће најстарији народни посланик (председавајући), а њему ће у раду помагати најмлађи посланици из СНС-а, СПС-а, СПАС-а и СВМ-а.

Најстарији посланик у овом сазиву је Смиља Тишма (СПС), а уколико не прихвати да председава то ће учинити први следећи посланик.

Четворо најмлађих посланика су Никола Лазић (21) из Српске напредне странке, Дубравка Краљ (26) из Социјалистичке партије Србије, Софија Максимовић (33) из СПАС-а и Нандор Киш (26) из Савеза војвођанских Мађара.

Коментара: 0


#   посланик   Скупштина Србије   Јединствена Србија   Избори 2020
@JS_domacinski @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима