Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић: Након "Шинвона" отпуштања и у "Јури"

rssBookmark and Share

Ниш 05.02.2021. Јужна Србија Инфо

Како каже Миодраг Станковић, опозициони одборник Скупштине Града Ниша, након драматичне ситуације у компанији Шинвон у Нишу, где је првобитно СМС порукама отказ добило 188 радника, два дана након тога, другог фебруара отпуштено је још 60 радника у фирми Шинвон и 48 радника у Јури.

Станковић: Након "Шинвона" отпуштања и у "Јури"

Изјаву преносимо у целости..

По речима запослених било је нужно да раде и викендом, као и да су остваривали прековремени рад у децембру и јануару. 

Незванично, у припреми је још 160 отказа у компанији Шинвон (до краја марта), укупно је остало и остаће ових дана чак 450 радника без посла. Многима је ово једини извор прихода. 

Дискутабилно је и склапање  и раскида је уговора на одређено време, на основу повећаног и смањеног обима посла, ту су нејасни критеријуми а користе се као основ за заснивање радног односа. Проблем је у томе што је то матрица у поменутим страним компанијама за запошљавање и отпуштање радника. 

Недостаје реакција државе и недостаје реакција града Ниша. Држава Србија је дала субвенције за свако радно место, Министарство рада је у обавези да води рачуна о положају радника и њиховом статусу. Одговорност Града је у томе да је уступио земљиште и омогућио повољне услове компанијама да раде а са друге стране не видимо неопходну толеранцију страног партнера у овим ванредним околностима изазваним пандемијом вируса Цовид 19.

Зато је неопходно да Градско веће у што хитнијем року извести Скупштину Града у вези са бројним отпуштања радника у компанијама Шинвону и Јура као и предлогом мера за помоћ и ублажавање последица на економско урушавање стандарда грађана.

Посебно се обраћам синдикатима и апелујем да отворено и бескомпромисно стану испред радника и укажу на начин како да одбране њихова радничка права и заштите људе од тренутне ситуације која води у егзистенцијалну катастрофу - закључио је Станковић.


#   Ниш   Јура   Миодраг Станковић   откази   Коалиција Ниш мој град   Јура Шинвон
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима