Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки одборник о гашењу дела погона фабрике "Шинвон" у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 07.09.2021. Јужна Србија Инфо

Већина медија објавила је информацију о гашењу погона "Шинвон" у Нишу и могућности преласка дела радника у "Јуру". Градоначелница Ниша каже да је и компанија "Леони" заинтерсована да преузме раднике који остану без посла. Опозициони одборник Скупштине Града Ниша Миодраг Станковић, упутио је Отворено писмо премијерки Србије и градоначелници Ниша, којим тражи да Држава и Град зауставе затварање фирми и спрече отпуштање радника.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Саопштење преносимо у целости...

Фебруара 2021. године првобитно је СМС порукама отказ добило 188 радника у Шинвону, убрзо након тога, отпуштено је још 60 радника у фирми Шинвон и 48 радника у компанији ЈУРА. 

Радници Шинвона су морали да  раде и викендом под претњом отказа, остваривали су прековремени рад у зимским месецима. Многима је ово био једини извор прихода, јер је запослени уједно био и једини члан у породици који ради.

3 септембра 2021. године, на велико запрепашћење радника, на огласној табли у компанији Схинwон осванула је “Одлука о затварању организационог дела друштва-сектора производње инсталација, са свим унутрашњим организационим јединицама И пословима у оквиру служби”, рекао је Миодраг Станковић, опозициони одборник Скупштине Града Ниша.

У Шинвону је запослено око 660 радника, 268 радника је на неодређено време. Обећања која имају у овом тренутку запослени на неодређено време је да ће добити уговоре на 6 месеци у компанији Јура. Радници Шинвона улазе у нову егзистенцијалну неизвесност. За све то је крива нишка власт, која није посредовала између компаније Шинвон и Владе Србије са циљем да заштити раднике. 

Упозоравао сам почетком године да ће се ово догодити, а Град није ништа урадио да заштити раднике у Шинвону. Држава Србија је дала субвенције за свако радно место, Министарство рада је у обавези да води рачуна о положају радника и њиховом статусу у односима са страним партнерима и инвеститорима. Одговорност Града је у томе да је уступио земљиште и омогућио повољне услове компанијама да раде. 

Захтевам да ГРАДСКО ВЕЋЕ у што хитнијем року извести Скупштину у вези са  актуелним гашењем организационе јединице у Шинвону, потенцијалним преласком радника у компанију Јура, њиховим статусом, као и да достави предлог мера за помоћ и ублажавње последица на материјалну несигурност и неизвесност радника.

Посебно апелујем на синдикате да отворено и бескомпромисно стану испред радника и укажу на начин како да одбране њихова радничка права и заштите људе од тренутне ситуације која води у егзистенцијалну катастрофу - закључио је Станковић.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Јура   Миодраг Станковић   Леони   Коалиција Ниш мој град   Јура Шинвон
@Mikica_S @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима