Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тадић расписао изборе!

rssBookmark and Share

13.03.2012. Аutor : Tanjug |

Парламентарни, локални и покрајински избори у Србији биће одржани 6. маја.

Тадић расписао изборе!

Председник Србије Борис Тадић данас је,потписао Одлуку о расписивању избора за народне посланике, председница парламента Славица Ђукић Дејановић расписала је у 14 сати локалне изборе у општинама и градовима у којима је локалној самоуправи истакао мандат, а истовремено је изборе за покрајински парламент расписао председник Скупштине Војводине Шандор Егереши.

Пошто закон предвиђа да се председнички избори распишу месец дана пре одржавања, до 6. априла остаје отворена могућност - о којој су и медији и странке минулих дана пуно шпекулисали - да 6. маја грађани Србије бирају и председника, уколико о томе буде постигнут политички договор.

Тадић је, расписујући изборе, поручио да ће то бити прилика да се у Србији још једном афирмише демократија, а грађани да изаберу бољу будућност.

"Избори су увек свечани тренутак, годинама и деценијама смо се борили да успоставимо демократију у Србији, али данас имамо другачију атмосферу и верујем да у изборном процесу можемо да се објединимо око централних стратеских циљева", рекао је Тадић новинарима.

Избори ће, како је истакао, бити још једна прилика за афирмацију демократских принципа и прилика да грађани Србије себи и другима докажу да је њихова држава земља слободе.

Грађани ће, додао је, имати прилику и да учврсте институције, а влада би требало да се формира одмах по зашетку изборног процеса како би се што пре ухватила у коштац са тешком ситуацијом: "Будућа влада мораће да доноси тешке и комплексне одлуке како би обезбедила бољу будућност за грађане."

Светске агенције, у извештајима о расписивању избора у Србији, оцењују да ће управо нова влада бити та која ће повести Србију у преговоре о чланству у ЕУ.

Политичке странке од данас па до 21. априла могу Републичкој изборној комисији да доставе изборне листе за парламентарне изборе, уз најмање 10.000 судски оверених изјава бирача да својим потписом подржавају листу. Републичка изборна комисија објављује збирну листу до 26. априла.

Парламентарне изборе пратиће и нова законска правила о расподели мандата и финансирању предизборних активности.

Бирачи ће, према новом Закону о изборима, унапред знати ко ће их заступати у парламенту, а странке ће имати обавезу да положе јемство уколико имају намеру да користе државни новац за кампању.

Изборне листе биће "закључане", односно мандати ће бити додељивани по редоследу на листи почев од првог кандидата, укинуте су и бланко оставке, на изборној листи може да буде највише 250 кандидата, колико се народних посланика и бира, најмање 33 одсто жена.

Овогодишњи избори биће праћени и новим правилима о финансирању кампање, тако да ће странке које намеравају да користе новац из буџета морати да положе изборно јемство, које им се не враћа ако на изборима не освоје један одсто важећих гласова, односно 0,2 одсто кад је реч о странкама мањина. Такође, за финансирање трошкова изборне кампање из јавних извора у години у којој се одржавају избори, одређује се 0,1 одсто расхода буџета.

У кампањи, важиће нова правила за представљање странака у електронским медијима, према којима ће партије, у складу са недавним одлукама Републичке радио-дифузне агенције, моћи да закупе највише пет минута дневно на телевизијским и радио станицама. Емитери ће у једном дану моћи да емитују максимално 90 минута плаћеног предизборног програма, подељеног у блокове од по 30 минута и то искључиво ван ударних термина - дакле, не могу од 6 до 9 и од 19 до 23 сати, а радио станице од 6 до 9 и 15 до 19 сати.

Нова кампања ће утишати рекламе, али и омбудсмана. Наиме, заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да се очекује да у периоду предизборне кампање буде тиши и да не иступа превише у јавности како би се избегла политизација његовог рада.

Према бирачком списку, у Србији има 7.058.683 бирача. Грађани Србије ће 6. маја посланике бирати девети пут од увођења вишетраначког система, 1990. године.

На претходним парламентарним изборима, 11. маја 2008, највише мандата у републичком парламенту освојила је Коалиција "За европску Србију" (102), коју су између осталих чиниле ДС и Г17, Српска радикална странка (78), из чије посланичке групе су се септембра 2008. године издвојили поједини посланици на челу са Томиславом Николићем и формирали нови клуб "Напред Србијо", који сада броји 21 члана.

На тим изборима Демократска странка Србије и Нова Србија су добиле 29 мандата, Социјалистичка партија Србије-Јединствена Србија-Партија уједињених пензионера Србије 20, а Либерално-демократска партија 12, Савез војвођанских Мађара четири...

Већина политичких странака још није представила слогане за изборе 6. маја, са изузетком Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића која је још у септембру прошле године одлучила да њен предизборни слоган гласи "Људи пречи од великих речи".


#   Саша Јанковић   заштитник грађана   избори   Борис Тадић   избори 2012   Нова Србија   Славица Ђукић Дејановић   председник Србије   политичке странке   1. мај   Јединствена Србија   изборне листе   6. април   Демократска партија
@NovaSrbijaGONis @JS_domacinski @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима