Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tadić raspisao izbore!

rssBookmark and Share

13.03.2012. Autor : Tanjug |

Parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji biće održani 6. maja.

Tadić raspisao izbore!

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je,potpisao Odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović raspisala je u 14 sati lokalne izbore u opštinama i gradovima u kojima je lokalnoj samoupravi istakao mandat, a istovremeno je izbore za pokrajinski parlament raspisao predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Pošto zakon predviđa da se predsednički izbori raspišu mesec dana pre održavanja, do 6. aprila ostaje otvorena mogućnost - o kojoj su i mediji i stranke minulih dana puno špekulisali - da 6. maja građani Srbije biraju i predsednika, ukoliko o tome bude postignut politički dogovor.

Tadić je, raspisujući izbore, poručio da će to biti prilika da se u Srbiji još jednom afirmiše demokratija, a građani da izaberu bolju budućnost.

"Izbori su uvek svečani trenutak, godinama i decenijama smo se borili da uspostavimo demokratiju u Srbiji, ali danas imamo drugačiju atmosferu i verujem da u izbornom procesu možemo da se objedinimo oko centralnih strateskih ciljeva", rekao je Tadić novinarima.

Izbori će, kako je istakao, biti još jedna prilika za afirmaciju demokratskih principa i prilika da građani Srbije sebi i drugima dokažu da je njihova država zemlja slobode.

Građani će, dodao je, imati priliku i da učvrste institucije, a vlada bi trebalo da se formira odmah po zašetku izbornog procesa kako bi se što pre uhvatila u koštac sa teškom situacijom: "Buduća vlada moraće da donosi teške i kompleksne odluke kako bi obezbedila bolju budućnost za građane."

Svetske agencije, u izveštajima o raspisivanju izbora u Srbiji, ocenjuju da će upravo nova vlada biti ta koja će povesti Srbiju u pregovore o članstvu u EU.

Političke stranke od danas pa do 21. aprila mogu Republičkoj izbornoj komisiji da dostave izborne liste za parlamentarne izbore, uz najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju listu. Republička izborna komisija objavljuje zbirnu listu do 26. aprila.

Parlamentarne izbore pratiće i nova zakonska pravila o raspodeli mandata i finansiranju predizbornih aktivnosti.

Birači će, prema novom Zakonu o izborima, unapred znati ko će ih zastupati u parlamentu, a stranke će imati obavezu da polože jemstvo ukoliko imaju nameru da koriste državni novac za kampanju.

Izborne liste biće "zaključane", odnosno mandati će biti dodeljivani po redosledu na listi počev od prvog kandidata, ukinute su i blanko ostavke, na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, koliko se narodnih poslanika i bira, najmanje 33 odsto žena.

Ovogodišnji izbori biće praćeni i novim pravilima o finansiranju kampanje, tako da će stranke koje nameravaju da koriste novac iz budžeta morati da polože izborno jemstvo, koje im se ne vraća ako na izborima ne osvoje jedan odsto važećih glasova, odnosno 0,2 odsto kad je reč o strankama manjina. Takođe, za finansiranje troškova izborne kampanje iz javnih izvora u godini u kojoj se održavaju izbori, određuje se 0,1 odsto rashoda budžeta.

U kampanji, važiće nova pravila za predstavljanje stranaka u elektronskim medijima, prema kojima će partije, u skladu sa nedavnim odlukama Republičke radio-difuzne agencije, moći da zakupe najviše pet minuta dnevno na televizijskim i radio stanicama. Emiteri će u jednom danu moći da emituju maksimalno 90 minuta plaćenog predizbornog programa, podeljenog u blokove od po 30 minuta i to isključivo van udarnih termina - dakle, ne mogu od 6 do 9 i od 19 do 23 sati, a radio stanice od 6 do 9 i 15 do 19 sati.

Nova kampanja će utišati reklame, ali i ombudsmana. Naime, zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da se očekuje da u periodu predizborne kampanje bude tiši i da ne istupa previše u javnosti kako bi se izbegla politizacija njegovog rada.

Prema biračkom spisku, u Srbiji ima 7.058.683 birača. Građani Srbije će 6. maja poslanike birati deveti put od uvođenja višetranačkog sistema, 1990. godine.

Na prethodnim parlamentarnim izborima, 11. maja 2008, najviše mandata u republičkom parlamentu osvojila je Koalicija "Za evropsku Srbiju" (102), koju su između ostalih činile DS i G17, Srpska radikalna stranka (78), iz čije poslaničke grupe su se septembra 2008. godine izdvojili pojedini poslanici na čelu sa Tomislavom Nikolićem i formirali novi klub "Napred Srbijo", koji sada broji 21 člana.

Na tim izborima Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija su dobile 29 mandata, Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Partija ujedinjenih penzionera Srbije 20, a Liberalno-demokratska partija 12, Savez vojvođanskih Mađara četiri...

Većina političkih stranaka još nije predstavila slogane za izbore 6. maja, sa izuzetkom Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića koja je još u septembru prošle godine odlučila da njen predizborni slogan glasi "Ljudi preči od velikih reči".


#   Saša Janković   zaštitnik građana   izbori   Boris Tadić   izbori 2012   Nova Srbija   Slavica Đukić Dejanović   predsednik Srbije   političke stranke   1. maj   Jedinstvena Srbija   izborne liste   6. april   Demokratska partija
@NovaSrbijaGONis @JS_domacinski @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima