Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучићева листа освојила 45,6 одсто гласова на изборима у Београду

Bookmark and Share

Београд 05.03.2018. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Према подацима ГИК-а са 71,39 одсто обрађених бирачких места, листа око напредњака освојила је 45,60 одсто гласова. Цензус прелазе и листе Драгана Ђиласа (18,71 одсто), Александра Шапића (8,27) као и СПС-ЈС (6,35 одсто).

Фото: РТС
Фото: РТС

На изборима у Београду право гласа имао је 1.606.931 бирач на 1.185 бирачких места. За 110 одборничких места у београдском парламенту, бориле су се 24 изборне листе.

Према подацима Ипсоса, укупна излазност је била 51,3 одсто уписаних бирача.

Највише гласова освојила је листа око СНС-а "Александар Вучић – Зато што волимо Београд", за коју је гласало 45,60 одсто изашлих бирача, показали су прелиминарни резултати Градске изборне комисије (ГИК).

"Показало се демократско лице наше земље, упркос бројним претњама и притисцима многих да ће тај процес урушити", рекао је синоћ Александар Вучић на прес-конференцији у изборном штабу СНС-а.

Та листа имаће 64 мандата у Скупштини Града Београда, показују подаци са 71,39 обрађених бирачких места, односно 67,14 одсто бирачког тела.

Како је навео председник Изборне комисије Зоран Лукић, цензус су прешле још три листе и то "Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују" са 18,71 одсто (26 мандата), "Александар Шапић – Градоначелник" са 8,27 одсто гласова (11 мандата) и "Ивица Дачић – СПС – Драган Марковић Палма – ЈС" 6,35 одсто гласова (9 мандата).

Испод цензуса су листа "Иницијатива Не давимо Београд – Жута патка – Чији град – Наш град – Ксенија Радовановић", која је освојила 3,37 одсто, док је листа "Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате" освојила 3,87 одсто гласова изашлих бирача.

Остале листе су имале знатно мањи проценат освојених гласова.

"Сада нам предстоји посао транспорта изборног материјала од седишта координатора ГИК-а, а затим верификација мандата", рекао је Лукић и најавио да ће следећа конференција за медије бити одржана када буде обрађено 100 одсто изборног материјала и када буду верификовани мандати.


#   Београд   СПС   СНС   Ивица Дачић   Александар Вучић   Драган Ђилас   Драган Марковић   Драган Марковић Палма   Доста је било   локални избори   ГИК   изборне листе   право гласа   Александар Шапић
@socijalisti @sns_srbija @DacicIvica @avucic @DostaJeBilo @AcaSapic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима