Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučićeva lista osvojila 45,6 odsto glasova na izborima u Beogradu

Bookmark and Share

Beograd 05.03.2018. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Prema podacima GIK-a sa 71,39 odsto obrađenih biračkih mesta, lista oko naprednjaka osvojila je 45,60 odsto glasova. Cenzus prelaze i liste Dragana Đilasa (18,71 odsto), Aleksandra Šapića (8,27) kao i SPS-JS (6,35 odsto).

Foto: RTS
Foto: RTS

Na izborima u Beogradu pravo glasa imao je 1.606.931 birač na 1.185 biračkih mesta. Za 110 odborničkih mesta u beogradskom parlamentu, borile su se 24 izborne liste.

Prema podacima Ipsosa, ukupna izlaznost je bila 51,3 odsto upisanih birača.

Najviše glasova osvojila je lista oko SNS-a "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd", za koju je glasalo 45,60 odsto izašlih birača, pokazali su preliminarni rezultati Gradske izborne komisije (GIK).

"Pokazalo se demokratsko lice naše zemlje, uprkos brojnim pretnjama i pritiscima mnogih da će taj proces urušiti", rekao je sinoć Aleksandar Vučić na pres-konferenciji u izbornom štabu SNS-a.

Ta lista imaće 64 mandata u Skupštini Grada Beograda, pokazuju podaci sa 71,39 obrađenih biračkih mesta, odnosno 67,14 odsto biračkog tela.

Kako je naveo predsednik Izborne komisije Zoran Lukić, cenzus su prešle još tri liste i to "Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" sa 18,71 odsto (26 mandata), "Aleksandar Šapić – Gradonačelnik" sa 8,27 odsto glasova (11 mandata) i "Ivica Dačić – SPS – Dragan Marković Palma – JS" 6,35 odsto glasova (9 mandata).

Ispod cenzusa su lista "Inicijativa Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad – Naš grad – Ksenija Radovanović", koja je osvojila 3,37 odsto, dok je lista "Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate" osvojila 3,87 odsto glasova izašlih birača.

Ostale liste su imale znatno manji procenat osvojenih glasova.

"Sada nam predstoji posao transporta izbornog materijala od sedišta koordinatora GIK-a, a zatim verifikacija mandata", rekao je Lukić i najavio da će sledeća konferencija za medije biti održana kada bude obrađeno 100 odsto izbornog materijala i kada budu verifikovani mandati.

Komentara: 0


#   Beograd   SPS   SNS   Ivica Dačić   Aleksandar Vučić   Dragan Đilas   Dragan Marković   Dragan Marković Palma   Dosta je bilo   lokalni izbori   GIK   izborne liste   pravo glasa   Aleksandar Šapić
@socijalisti @sns_srbija @DacicIvica @avucic @DostaJeBilo @AcaSapic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima