Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Заветници" по Черчилу "немамају вечне пријатеље и непријатеље, већ само интерес" - заједно са СНС и СПС на листи за изборе у Сврљигу

rssBookmark and Share

Сврљиг 10.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Општински одбор "Заветника" из Сврљига "изненадио" је политичку сцену југоистока Србије објавом да ће на предстојећим локалним изборима формирати заједничку листу са Српском напредном странком (СНС) и Социјалистичком партијом Србије (СПС). Ова одлука представља "преокрет" у политици, будући да су Заветници донедавно били критичари локалне власти коју чине СНС и Уједињена сељачка странка (УСС).

Фото: Српска странка Заветници Сврљиг  Фејсбук
Фото: Српска странка Заветници Сврљиг Фејсбук

Иако су у саопштењу истакли да неће одустати од својих политичких ставова, већ да су одлуку о коалицији донели једногласно, Заветници су како кажу, спремни да допринесу напретку Сврљига након вишегодишње стагнације.

Ова одлука изазвала је различите реакције у јавности, с обзиром на ранију критику Заветника према локалној власти коју сада подржавају. Ипак, наглашавају да је њихов циљ унапређење локалне заједнице, упркос томе што су неки од чланова постојеће власти били мета њихове критике.

Реакције на ову политичку вест су различите, а многи се питају какав ће утицај ова коалиција имати на будућност Сврљига, посебно имајући у виду дуготрајну присутност УСС и СНС у локалној власти.

Черчил….

У изјави која је остала запамћена у историји, британски премијер, политичар, новинар и писац Винстон Черчил, познат по својој оштроумности и дубоком политичком увиду, истакао је да у политици нема вечних пријатеља нити вечних непријатеља, већ само интереса.

Ова мисао, изречена у 20. веку, и данас има снажан одјек, посебно у ери када су геополитичке динамике сложене и када се политички савези и антагонизми често мењају у складу са променама у међународним односима.

Черчилова изјава наглашава прагматични приступ политици, истичући да је у крајњем случају кључно шта је у интересу државе или групе политичких актера. Ово подсећа на нужност флексибилности и прилагођавања у политици, где се савезници и противници могу мењати у зависности од тренутних околности и циљева.

Његове речи подсећају на важност анализе интереса и способност доношења одлука које ће најбоље служити дугорочним циљевима, уместо задржавања начела без обзира на променљиве околности.

Иако су изречене пре више од пола века, Черчилове речи и данас имају дубоко значење и подсећају на суштинске принципе политике које треба узети у обзир у савременом свету.

Саопштење ОО Српског одбора Завтници Сврљиг преносимо у целости

Након одржаног састанка ОО Српске странке Заветници Сврљиг донета је једногласна одлука да наша странка иде заједно на предстојећим локалним изборима са Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије. Као одговорни људи предузели смо и прве кораке у реализацији донесене одлуке и присуствовали смо састанку са члановима ОО СНС Сврљиг и ОО СПС Сврљиг, како бисмо презентовали своје идеје, идеје од којих не одступамо, те предложили како намеравамо да реализујемо исте. Српска странка Заветници не мењају своју политику, јер је нама идеја водиља увек и једино била целовита Србија и интереси нашег народа. Спремни смо на локалном нивоу да допринесемо да Сврљиг коначно почне да напредује након вишегодишње стагнације. Апелујемо на чланове и симпатизере да схвате озбиљност ситуације у којој се Србија налази и време је да дамо све оно најбоље од себе да се коначно престане са поделама. Српска странка Заветници ће увек бити на страни оних којима је Србија у срцу.


#   СПС   Сврљиг   Милија Милетић   Уједињена сељачка странка УСС   Заветници   локални избори 2024
@socijalisti @seljacka @zavetnici @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима