Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Помоћ за чишћење касетне муниције

rssBookmark and Share

Бујановац 05.04.2011. Извор: Танјуг

Норвешка влада ће са око 3,4 милиона евра финансирати чишћење касетне муниције на подручју Прешева, Бујановца и Куршумлије.

То је предвиђено Меморандумом о узајамном разумевању који су потписали представници Норвешке народне помоћи и Центра Владе Србије за разминиравање.

Овим меморандумом, потписаним у Београду, створене су претпоставке за почетак чишћења касетне муниције на југу Србије, из општина Прешево, Бујановац и Куршумлија, изјавио је Танјугу директор владиног Центра за разминирање Петар Михајловић.

Он је после потписивања тог документа прецизирао да "трогодишњи програм чишћења касетне муниције у ове три општине финансира влада Норвешке, са око 3,4 милиона евра".

"Имплементатор програма, односно онај ко ће извести радове, биће Норвешка народна помоћ", рекао је Михајловић.

Према његовим речима, радови ће се обављати према пројектима Центра за разминирање Србије, "уз стално праћење обављања послова и контролу квалитета радова".

Чишћење терена од касетне муниције заостале из НАТО бомбардовања у Бујановцу, Прешеву и Куршумлили, како је раније саопштено требало би да почне средином априла.

Цена хуманитарног разминиравања, односно чишћења квадратног метра земљишта од касетне муниције, у зависности од специфичности конкретног подручја, износи од 0,85 до 1,2 евра.

На подручју општина Бујановац и Прешево, на површини од милион и 389.900 квадратних метара налазе се и разне врсте мине, а то подручје ће, како су најваљивали надлежни, бити додатно истраживано како би се добили прецизни подаци.


#   Бујановац  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима