Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поново протест Грделичана због несташице воде

rssBookmark and Share

Лесковац 12.08.2014. Танјуг

Неколико стотина мештана Грделице и околних места, по други пут у последњих месец дана, протестовало jе данас улицама Лесковца због свакодневних рестрикциjа воде у тоj варошици.

На протесту jе захтевано да се одмах обуставе радови на мини хидроелектрани коjа се гради изнад водозахвата одакле се Грделичани снабдеваjу водом.

Jедан од организатора протеста, председник удружења грађана "Рупска река" Срђан Jовић рекао jе, да због радова на мини хидроелектрани долази до свакодневних замућења Рупске реке и да су у последњих 120 дана становници Грделице имали воду само 28 дана, али ни та вода ниjе увек била исправна за пиће.

"Предали смо захтеве председнику Скупштине града Живоjину Стефановићу. Oн jе обећао да ће активно да се укључи како би се решио проблем. Mи и даље позивамо градоначелника да у наредних неколико дана дође у Грделицу и да обjасни људима шта може да се уради и шта jе урађено. Tражимо и даље заустављање свих радова, залечење природе и редовно снабдевање пиjаћом водом“, казао jе Срђан Jовић, након разговора са председником локалне скупштине.

Грделичани окупљени на протесту кажу да су и раниjе ималил рестрикциjе због замућења, нарочито када пада киша, али да jе додатни проблем створила изградња мини хидроелектране.

"Oво jе више неиздрживо. Kупамо се у недељу дана jедном. Воду за пиће купуjемо. Немамо воду ни за санитарне потребе а камоли за пиће. Tражимо да нас неко заштити", прича огорчени Божидар Стошић.

У саопштењу кабинета градоначелника Лесковца Горана Цветановића издатом након приjема захтева мештана Грделице, подсећа се да проблем водоснабдевања на том подручjу траjе дуги низ година, а да jе ове године због обилних падавина долазило до честих замућења.

Руководство града jе због тога предузело хитне мере како би проблем водоснабдевања био што пре решен.

"Aнгажован jе стручни тим коjи предводи професор Грађевинско архитектонског факултета у Нишу Слободан Mиленковић и већ су дефинисане мањкавости на построjењу за пречишћавање на водозахвату 'Градиште'. Утврђено jе да jе у првоj фази неопходна реконструкциjа таложника чиме ће се обезбедити ефикасниjи и непрекидни рад построjења. Након тога приступиће се другоj фази у коjоj ће бити изграђени нови обjекти за пречишћавање воде", каже се у саопштењу.

Према процени стручњака, прва фаза биће завршена у наредна два месеца и тада ће Грделичани имати много боље снабдевање водом.

На подручjу Грделице из локалног водовода водом се снабдева око 15.000 становника.


#   Лесковац   вода   протест   Рупска река   Грделица   мештани   несташица   пречишћавање   Стручни тим
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима