Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поплава прети Алексинцу

rssBookmark and Share

Алексинац 25.02.2010. Танјуг

Пошто се вечерас очекује раст нивоа Моравице, због тога се предузимају мере за одбрану од поплава. Најкритичније ће бити између такозваног Гробарског моста и висећег моста. То је део града у Алексинцу који је највише угоржен од изливања реке Моравица.

Поплава прети Алексинцу

Због киша и отапања снега у ваљевској, лајковачкој и алексиначкој општини су поплављене оранице и десетине домаћинстава, док је у пожешком крају поплављена средња школа. У београдској општини Палилула мање поплаве.Тимок опет прети да се излије.

Према информацији из Општинског штаба за борбу против поплава, доток воде у акумулацији Бованског језера, које се налази између Алексинца и Сокобање, се повећава и пошто прети да дође до прелива на брани службе задужене за одржавање акумулације су повећале количину воде коју пуштају из језера.

 

Тренутно се испушта 23 кубних метара у секунди уместо јучерашњих 21,5. Такође, потоци који се уливају у реку Моравица, која протиче кроз град Алексинац повећавају ниво воде па се очекује да вечерас дође до повећања водостаја ове реке и да угрози куће низводно доле у самом насељу Алексинац.

 

Из општинског штаба за борбу против поплава упозоравају грађане да буду спремни, уколико је то могуће, да заштите објекте, нарочито они грађани који су у протеклих неколико дана имали проблеме са поплавама.

Пошто се вечерас очекује раст нивоа Моравице, због тога се предузимају мере за одбрану од поплава. Најкритичније ће бити између такозваног Гробарског моста и висећег моста. То је део града у Алексинцу који је највише угоржен од изливања реке Моравица.

 

* * *

Ваљево: Под водом стотине домаћинстава

 

Са надолажењем вода Колубаре, Тамнаве, Уба и других у ваљевском крају, након топљења снега и обилних киша, повећава се број угрожених домаћинстава и поплављених ораница под озимим усевима.

 

Поплављена школа

Због кише и отапања снега у пожешком крају, данас је поплављена Пољопривредна школа, због чега је настава до прекинута, а појавила су се и клизишта.

Директор школе Милан Маринковић изјавио је да је за штету одговорно Јавно предузеће "Железнице Србије", које није очистило канал.

Он је рекао да нису поступили по решењима која су добијали да очисте одводни канал који пролази поред школе.

Директор медија центра Железница Србије Ненад Станисављевић рекао је, да је пре два дана чишћен канал и да је немогуће се изборити са толиком количином воде.

Поплављен је и део економије Пољопривредне школе, на којој се налазе огледне парцеле.

За сада је најтежа ситуација у општинама Уб, Лајковац и Ваљево. У селима Бргуле, Лисопоље и Совљак у убској општини, која су угрожена поплавама због изливања река Уба, Тамнаве и Грачице, под водом се сада налази више од 20 домаћинстава, изјавио је Танјугу Бранислав Сарић, начелник кризног штаба општине Уб, који већ неколико дана непрекидно заседа и предузима мере да пружи помоћ најугроженијим домаћинствима у снабдевању водом за пиће, храном и водом за напајање стоке.

 

Реке које су се излиле су на путу Уб-Београд у Милорцима довеле до отежаног одвијања саобраћаја, као и на путевима према Шапцу, а у селу Новацима клизиште које се појавило заузима све веће површине.

 

И у лајковачкој општини на простору од Совца до Ћелија прошле ноћи излила се река Колубара и поплавила на стотине хектара ораница и кућа и стамбених објеката, нарочито у Лајковцу и у селу Непричава. У Лајковцу су поплављена домаћинства у насељу иза пруге Београд-Бар, недалеко од железничке станице.

 

Младен Бајић, председник Општинског кризног штаба, рекао је за Танјуг да ових поплава не би било да су јавна предузећа на време извршила чишћење канала који треба да прихвате вишак водених талога из корита Колубаре. На жалост, то није учињено, па су у току дана мобилисане све расположиве снаге да се у страху од нових поплава ти канали очисте како би се смањиле штете од поплава.

 

Набујала и река Дрина

 

Поплаве нису мимоишле ни села низводно од Ваљева, али на велику срећу водостај реке Колубаре од јутрос је почео да се смањује. Међутим, и даље се страхује од већег топљења снега и киша јер би штете од изливања река могле да буду и веће.

 

Водостаји Црног и Белог ТИмока у благом порасту

 

Водостај Црног Тимока полако расте и тренутно износи 365 , односно 35 сантиметара испод коте ванредне одбране од поплава, саопштио је данас МУП Срибје.

 

У саопштењу се наводи да и водостај Белог Тимока бележи пораст, те да на мерној станици испод моста у насељу Вишњар износи 300 сантиметара. МУП истиче да се ниво водостаја непрекидно прати.

 

Влада Србије: Помоћ угроженом становништву

Влада Србије разматрала је данас последице од поплава у више општина и закључила да је неопходно што пре спровести неопходне процедуре како би влада у најкраћем року донела одлуку о новчаној и другој помоћи угроженом становништву.

 

Припадници сектора за ванредне ситуације МУП-а ојачали су насип Борске реке у атару села Вржогрнац, и то постављањем 200 џакова пуњених песком.

Становништво потенцијално угрожених насеља Сумраковац и Звездан упозорено је и обавештено о могућој евакуацији.

 

У месту Шарбановац у општини Бор, на реци Црни Тимок, ватрогасно спасилачке екипе превентивно су евакуисале четири особе из угроженог подручја.


#   Алексинац   јавна предузећа   Железнице Србије   Бованско језеро   Јужна Морава   поплава   Пољопривредна школа   Ненад Станисављевић   средња школа   Милан Маринковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима