Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Посао за 500 ватрогасаца

rssBookmark and Share

15.09.2012. Izvor: Rts

Председник Владе Србије Ивица Дачић најавио 500 нових радних места за ватрогасаце и улагања у опрему. Дачић је најбољим припадницима Сектора за ванредне ситуације доделио по 25 златних и сребрних медаља.

Посао за 500 ватрогасаца

На централној свечаности поводом Дана Сектора за ванредне ситауције у Врању председник Владе Србије Ивица Дачић најавио је 500 нових радних места за ватрогасаце и улагања у опрему.

Дачић је најбољим припадницима Сектора доделио по 25 златних и сребрних медаља за изузетне резултате у обављању дужности и задатака на заштити и спасавању угрожених грађана током ванредних ситуација.

Обраћајући се присутнима, Дачић је рекао да су припадници Сектора на хуманим и тешким задацима показали дивљења вредно залагање и преданост и оправдали поверење грађана.

Он је подсетио да су Србију у току ове године задесиле екстремно ниске температуре и снежни наноси, а потом и велика суша и пожари, и да су ватрогасци из састава Сектора у последњих 12 месеци били ангажовани на 46.000 догађаја, од тога само у пожарима у 37.000 догађаја и да су евакуисали и спасли 2.000 грађана.

Дачић је нагласио да оперативну срж Сектора чини само 3.000 полицајаца, као и да је Србија по броју ватрогасаца по глави становника на зачељу у Европи.

Он је рекао да ће стога у Сектор бити примљено 500 ватрогасаца, као и да предстоји улагање у нову опрему.

Помоћник министра и начелник Сектора Предраг Марић рекао је да су храброст и пожртвованост припадника Сектора нешто евидентно, што се не доводи у питање, али да је неопходно да државни врх схвати да је неопходно улагати у људство и опрему.

Иначе, Сектор за ванредне ситуације формиран је 2010. обједињавањем ресурса МУП-а, као и министарства одбране и екологије чиме је после 55 година почело стварање јединственог система заштите грађана у ванредним ситуацијама - пожарима, поплавама, земљотресима.

Претходно је, почетком јула, Законом о ванредним ситуацијама, дефинисано да тај сектор има четири управе - за превентивну заштиту, за ватрогасно-спасилачке јединице, за цивилну заштиту као и управу за управљање ризицима.

Уз те управе, у саставу Сектора, којим руководи Предраг Марић који је и помоћник министра унутрашњих послова је и Национални тренинг центар за ванредне ситуације.

Уз ангажовање на пружању помоћи грађанима у случају природних непогода, припадници Сектора - грађанима добро познате ватрогасно спасилачке јединице задужени су и за реаговање у случају хемијско технолошких и других инцидената.

Припадници Сектора, упркос мањку људства и застарелој опреми током зимског невремена, пролећних полава али и бројних шумских пожара овог лета пружили су велику помоћ грађанима али и спасавању материјалних добара.


#   посао   Ивица Дачић   Предраг Марић   сектор за ванредне ситуације   Центар за ванредне ситуације
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима