Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Posao za 500 vatrogasaca

rssBookmark and Share

15.09.2012. Izvor: Rts

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio 500 novih radnih mesta za vatrogasace i ulaganja u opremu. Dačić je najboljim pripadnicima Sektora za vanredne situacije dodelio po 25 zlatnih i srebrnih medalja.

Posao za 500 vatrogasaca

Na centralnoj svečanosti povodom Dana Sektora za vanredne sitaucije u Vranju predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je 500 novih radnih mesta za vatrogasace i ulaganja u opremu.

Dačić je najboljim pripadnicima Sektora dodelio po 25 zlatnih i srebrnih medalja za izuzetne rezultate u obavljanju dužnosti i zadataka na zaštiti i spasavanju ugroženih građana tokom vanrednih situacija.

Obraćajući se prisutnima, Dačić je rekao da su pripadnici Sektora na humanim i teškim zadacima pokazali divljenja vredno zalaganje i predanost i opravdali poverenje građana.

On je podsetio da su Srbiju u toku ove godine zadesile ekstremno niske temperature i snežni nanosi, a potom i velika suša i požari, i da su vatrogasci iz sastava Sektora u poslednjih 12 meseci bili angažovani na 46.000 događaja, od toga samo u požarima u 37.000 događaja i da su evakuisali i spasli 2.000 građana.

Dačić je naglasio da operativnu srž Sektora čini samo 3.000 policajaca, kao i da je Srbija po broju vatrogasaca po glavi stanovnika na začelju u Evropi.

On je rekao da će stoga u Sektor biti primljeno 500 vatrogasaca, kao i da predstoji ulaganje u novu opremu.

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora Predrag Marić rekao je da su hrabrost i požrtvovanost pripadnika Sektora nešto evidentno, što se ne dovodi u pitanje, ali da je neophodno da državni vrh shvati da je neophodno ulagati u ljudstvo i opremu.

Inače, Sektor za vanredne situacije formiran je 2010. objedinjavanjem resursa MUP-a, kao i ministarstva odbrane i ekologije čime je posle 55 godina počelo stvaranje jedinstvenog sistema zaštite građana u vanrednim situacijama - požarima, poplavama, zemljotresima.

Prethodno je, početkom jula, Zakonom o vanrednim situacijama, definisano da taj sektor ima četiri uprave - za preventivnu zaštitu, za vatrogasno-spasilačke jedinice, za civilnu zaštitu kao i upravu za upravljanje rizicima.

Uz te uprave, u sastavu Sektora, kojim rukovodi Predrag Marić koji je i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova je i Nacionalni trening centar za vanredne situacije.

Uz angažovanje na pružanju pomoći građanima u slučaju prirodnih nepogoda, pripadnici Sektora - građanima dobro poznate vatrogasno spasilačke jedinice zaduženi su i za reagovanje u slučaju hemijsko tehnoloških i drugih incidenata.

Pripadnici Sektora, uprkos manjku ljudstva i zastareloj opremi tokom zimskog nevremena, prolećnih polava ali i brojnih šumskih požara ovog leta pružili su veliku pomoć građanima ali i spasavanju materijalnih dobara.


#   posao   Ivica Dačić   Predrag Marić   sektor za vanredne situacije   Centar za vanredne situacije
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima