Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пожељне само албанске снајке

rssBookmark and Share

Јастребац 28.08.2010. Извор: Јужне вести

Док се у Прокупљу прикупљају потписи против доласка Албанаца у Топлицу, Зоран Томић из куршумлијског села Сагоњева, венчао се у петак у Куршумлији са Албанком Едмондом Кардаку из околине Скадра.

Венчали се Србин и Албанка

КУРШУМЛИЈА – Док се у Прокупљу прикупљају потписи против доласка Албанаца у Топлицу, Зоран Томић (34) из куршумлијског села Сагоњева, венчао се у петак у Куршумлији са Албанком Едмондом Кардаку (34) из околине Скадра.

Она је узела мужевљево презиме, а венчању су присуствовали само кум и стари сват и неколико најближих рођака.

– Кума је добра и вредна. Традиционално је васпитана, што се овде много поштује. Кућа Томића је заблистала од како је пре месец дана она крочила у њу - рекао је након венчања Томислав Ђорђевић, кум срећног и за ово поднебље необичног пара.

Иако је пре две године још један младић из куршумлијске општине ишао чак у Албанију да пронађе супругу, ово је прво венчање у општини.

Зоран је пре више од месец дана са братом и познаником кренуо у Албанију да тражи за себе жену. Када су дошли до Скадра нека жена, која је помало разумела српски, упутила их је где има девојака за удају. Пронашли су Едмонду и договорили брак.

Још једном су после неколико дана отишли у Албанију. Тада су понели поклоне за младу и њену родбину. Овога пута, вратили су се са Едмондом, коју је пратио брат. За мање од месец дана организовано је венчање и сада су законски супружници. Након венчања, за брачни пар је председник куршумлијске општине Горан Бојовић приредио коктел.


Прокупље: петиција против Албанаца

ПРОКУПЉЕ – У организацији прокупачког Удружења бораца ратова од 1999. године и Покрета социјалиста, почело је прикупљање потписа за петицију којом се захтева од Владе Србије и надлежних институција да одузме сва српска документа Албанцима који су масовно почели да пријављују боравиште на територији општине Мерошина.

Од јуна месеца, педесет Албанаца је добило српска документа, пасоше и личне карте, иако не живе на адресама на којима су пријављени у селима Мерошине. Сва та лица су уписана и у бирачки списак општине.

- Лаж је да су они становници тих села и држава мора да реагује како би спречила даљу окупацију Србије. Ипак већ десет дана, од како смо у јавности обелоданили списак оних који су „постали становници општине Мерошина“, држава не реагује и не спречава, нити испитује како су успели да дођу до српских докумената и ко им их је без провере дао. Зато покушавамо петицијом да скренемо пажњу власти на овај проблем, који сада можда изгледа безазлен, али је врло опасан - каже председник прокупачког Покрета социјалиста Ратко Зечевић.

Зечевић каже да он има сазнања да се пријавило још око 500 Албанаца са лажним пребивалиштем у селима Мерошине, који чекају српска документа и напомиње да су чак поднели кривичне пријаве против НН лица из мерошинске полиције, јер сумњају да су неки од њих умешани у малверзације и издавање докумената Албанцима.

Организовано прикупљање потписа и у центру Мерошине заказано је за понедељак.


#   Јастребац   Зоран Томић   брачни пар   прикупљање потписа   кривичне пријаве   Удружења бораца   личне карте
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима