Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poželjne samo albanske snajke

rssBookmark and Share

Jastrebac 28.08.2010. Izvor: Južne vesti

Dok se u Prokuplju prikupljaju potpisi protiv dolaska Albanaca u Toplicu, Zoran Tomić iz kuršumlijskog sela Sagonjeva, venčao se u petak u Kuršumliji sa Albankom Edmondom Kardaku iz okoline Skadra.

Venčali se Srbin i Albanka

KURŠUMLIJA – Dok se u Prokuplju prikupljaju potpisi protiv dolaska Albanaca u Toplicu, Zoran Tomić (34) iz kuršumlijskog sela Sagonjeva, venčao se u petak u Kuršumliji sa Albankom Edmondom Kardaku (34) iz okoline Skadra.

Ona je uzela muževljevo prezime, a venčanju su prisustvovali samo kum i stari svat i nekoliko najbližih rođaka.

– Kuma je dobra i vredna. Tradicionalno je vaspitana, što se ovde mnogo poštuje. Kuća Tomića je zablistala od kako je pre mesec dana ona kročila u nju - rekao je nakon venčanja Tomislav Đorđević, kum srećnog i za ovo podneblje neobičnog para.

Iako je pre dve godine još jedan mladić iz kuršumlijske opštine išao čak u Albaniju da pronađe suprugu, ovo je prvo venčanje u opštini.

Zoran je pre više od mesec dana sa bratom i poznanikom krenuo u Albaniju da traži za sebe ženu. Kada su došli do Skadra neka žena, koja je pomalo razumela srpski, uputila ih je gde ima devojaka za udaju. Pronašli su Edmondu i dogovorili brak.

Još jednom su posle nekoliko dana otišli u Albaniju. Tada su poneli poklone za mladu i njenu rodbinu. Ovoga puta, vratili su se sa Edmondom, koju je pratio brat. Za manje od mesec dana organizovano je venčanje i sada su zakonski supružnici. Nakon venčanja, za bračni par je predsednik kuršumlijske opštine Goran Bojović priredio koktel.


Prokuplje: peticija protiv Albanaca

PROKUPLjE – U organizaciji prokupačkog Udruženja boraca ratova od 1999. godine i Pokreta socijalista, počelo je prikupljanje potpisa za peticiju kojom se zahteva od Vlade Srbije i nadležnih institucija da oduzme sva srpska dokumenta Albancima koji su masovno počeli da prijavljuju boravište na teritoriji opštine Merošina.

Od juna meseca, pedeset Albanaca je dobilo srpska dokumenta, pasoše i lične karte, iako ne žive na adresama na kojima su prijavljeni u selima Merošine. Sva ta lica su upisana i u birački spisak opštine.

- Laž je da su oni stanovnici tih sela i država mora da reaguje kako bi sprečila dalju okupaciju Srbije. Ipak već deset dana, od kako smo u javnosti obelodanili spisak onih koji su „postali stanovnici opštine Merošina“, država ne reaguje i ne sprečava, niti ispituje kako su uspeli da dođu do srpskih dokumenata i ko im ih je bez provere dao. Zato pokušavamo peticijom da skrenemo pažnju vlasti na ovaj problem, koji sada možda izgleda bezazlen, ali je vrlo opasan - kaže predsednik prokupačkog Pokreta socijalista Ratko Zečević.

Zečević kaže da on ima saznanja da se prijavilo još oko 500 Albanaca sa lažnim prebivalištem u selima Merošine, koji čekaju srpska dokumenta i napominje da su čak podneli krivične prijave protiv NN lica iz merošinske policije, jer sumnjaju da su neki od njih umešani u malverzacije i izdavanje dokumenata Albancima.

Organizovano prikupljanje potpisa i u centru Merošine zakazano je za ponedeljak.


#   Jastrebac   Zoran Tomić   bračni par   prikupljanje potpisa   krivične prijave   Udruženja boraca   lične karte
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima