Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Владимир Милосављевић познати композитор православне духовне музике

rssBookmark and Share

Ниш 16.01.2023. Јужна Србија Инфо

Владимир Милосављевић диригент и композитор православне духовне музике Владимир Милосављевић, преминуо је у Београду у 72. години. Хор НЦПД "Бранко" из Ниша, посебно се истиче у интерпретацији његове "Покајничке молитве", као једне од најпосећенијих на каналу ЈУтјуб.

Фото: НОВА С - приватна архива
Фото: НОВА С - приватна архива

Владимир Милосављевић рођен је у Београду 1951. био је диригент и композитор православне духовне музике. Познат је као композитор са ретким талентом, који је у својим композицијама успео да сачува особеност духовне православне музике. Налази се на листи „Десет најуспјешнијих Срба у Минхену”-

Завршио је компоновање и дириговање на Музичкој академији у Београду.

Након студија, посветио се компоновању православне духовне музике. Његова хорска дела, а прије свега „Псалам 86 ”, „Покајничка молитва”, „Молитва Давидова” и „Херувимска песма” успешно су извођена у Европи и САД.

Композицију „Покајничка молитва”, писану за солисту и мешовити хор на стихове шестог псалма,изводили су хор НЦПД "Бранко из Ниша, као и други извођачи српске православне музике.

Владимир Милосављевић је поред компоновања, био успешан диригент Првог београдског певачког друштва, Камерног хора „Свети Ђорђе” и хора Српске патријаршије„

У име Српске православне цркве, 1992. године основао је црквене хорове у неколико градова Њемачке - Берлину, Дизелдорфу, Хамбургу, Нинбергу, Минхену и Штутгарту.

Поред бројних концерата духовне музике, радио је и за неколико радио програма, снимљених у сарадњи са Гораном Бреговићем.

Владимир Милосављевић познат је и по нумерама из филмова „Џипси лајф“ и „Аризона Дрим“.


#   Ниш   СПЦ   In memoriam   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   класична музика   Свети Ђорђе   Владимир Милосављевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима