Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo Vladimir Milosavljević poznati kompozitor pravoslavne duhovne muzike

rssBookmark and Share

Niš 16.01.2023. Južna Srbija Info

Vladimir Milosavljević dirigent i kompozitor pravoslavne duhovne muzike Vladimir Milosavljević, preminuo je u Beogradu u 72. godini. Hor NCPD "Branko" iz Niša, posebno se ističe u interpretaciji njegove "Pokajničke molitve", kao jedne od najposećenijih na kanalu JUtjub.

Foto: NOVA S - privatna arhiva
Foto: NOVA S - privatna arhiva

Vladimir Milosavljević rođen je u Beogradu 1951. bio je dirigent i kompozitor pravoslavne duhovne muzike. Poznat je kao kompozitor sa retkim talentom, koji je u svojim kompozicijama uspeo da sačuva osobenost duhovne pravoslavne muzike. Nalazi se na listi „Deset najuspješnijih Srba u Minhenu”-

Završio je komponovanje i dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Nakon studija, posvetio se komponovanju pravoslavne duhovne muzike. Njegova horska dela, a prije svega „Psalam 86 ”, „Pokajnička molitva”, „Molitva Davidova” i „Heruvimska pesma” uspešno su izvođena u Evropi i SAD.

Kompoziciju „Pokajnička molitva”, pisanu za solistu i mešoviti hor na stihove šestog psalma,izvodili su hor NCPD "Branko iz Niša, kao i drugi izvođači srpske pravoslavne muzike.

Vladimir Milosavljević je pored komponovanja, bio uspešan dirigent Prvog beogradskog pevačkog društva, Kamernog hora „Sveti Đorđe” i hora Srpske patrijaršije„

U ime Srpske pravoslavne crkve, 1992. godine osnovao je crkvene horove u nekoliko gradova Njemačke - Berlinu, Dizeldorfu, Hamburgu, Ninbergu, Minhenu i Štutgartu.

Pored brojnih koncerata duhovne muzike, radio je i za nekoliko radio programa, snimljenih u saradnji sa Goranom Bregovićem.

Vladimir Milosavljević poznat je i po numerama iz filmova „Džipsi lajf“ i „Arizona Drim“.


#   Niš   SPC   In memoriam   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   klasična muzika   Sveti Đorđe   Vladimir Milosavljević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima