Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Милутин Мркоњић, почасни председник СПС

Bookmark and Share

28.11.2021. Јужна Србија Инфо

У суботу је у Београду у 80. години преминуо Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни председник СПС-а и посланик те странке у Скупштини Србије.

Преминуо Милутин Мркоњић, почасни председник СПС

Почасни председник Социјалистичке партије Србије, Милутин Мркоњић је преминуо, саопштио је председник Ивица Дачић:

„Отишао је највећи међу нама. Легенда Социјалистичке партије Србије и целе Србије. Почасни председник Милутин Мркоњић, наш друг и политички отац, наш Мрка.

Милутин Мркоњић је рођен је 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је на Грађевинском факултету у Београду на катедри за путеве, аеродроме и железнице.

Више од 45 година је радио на реализацији најзначајних пројеката из области саобраћајне инфраструктуре у многим земљама света, Југославији и Србији: пруге Београд-Бар, путних коридора 10 и 11, мостова "Бешка" и "Жежељ".

Први је директор "Саобраћајног института ЦИП". После НАТО бомбардовања СР Југославије руководио је Дирекцијом за обнову земље.

Био је члан Централног комитета СКЈ. Почасни је председник СПС-а, био је један од оснивача те странке, потпредседник и члан Председништва.

Од 2000. године био је посланик Већа република у Савезној скупштини СРЈ, а затим и државне заједнице Србија и Црна Гора.

Од 2006. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и потпредседник Скупштине.

Од 2008 до 2012. године био је министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, а од јула 2012. до августа 2013. министар саобраћаја.

Од априла 2014. посланик је у Скупштине Србије.

Добитник је многих државних, друштвених и професионалних признања - Ордена заслуга за Савезну Републику Југославију првог степена, Медаље рада, Ордена рада са сребрним венцем, Ордена рада са златним венцем.


#   СПС   Ивица Дачић   In memoriam   Милутин Мркоњић
@socijalisti @DacicIvica @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима