Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић - Пријавите се електронски и вакцинишите се

rssBookmark and Share

10.01.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Премијерка Ана Брнабић истакла је да ће бити довољно вакцина на расплагању за све грађане који буду желели да се вакцинишу против коронавируса. Каже је да очекује да до краја идуће недеље у Београду, на Сајму, буде отворен први пункт за вакцинацију.

Сутра, каже, заседа Кризни штаб и на тој седници биће донете одлуке о даљим мерама за сузбијање ширења вируса.

Ана Брнабић је, након почетка вакцинације здравствених радника у Тиршовој, казала да је протеклих дана видела много дезинформација и лазних вести на ту тему.

"Сви који буду желели да се вакцинишу, имаћемо вакцину за њих. Имамо договоре са различтим произвођачима за осам милиона доза, што је потребно за четири милиона људи. Верујем да ће само тај број бити довољан, али ако буде потребно имаћемо додатне количине", нагласила је Брнабић у изјави новинарима.

Рекла је да се широм Србије вакцинишу здравствени радници, и да је до сада око 9.300 вакцинисано у прве две приоритетне категорије - геронтолошки центри и здравствени радници.

"То је на задовољавајућем нивоу. Планирамо у нарендим данима убрзање програма вакцинације грађана", додала је она.

Брнабић је казала да је током празника завршен план пунктова за масовну вакцинацију, који ће идуће недеље бити усвојен на Кризном штабу.

Од понедељка пријава за имунизацију преко Е-управе 

Пренела је да очекује да до краја идуће недеље у Београду, на Сајму, буде отворен први пункт за вакцинацију.

Од сутра, како је казала, грађани ће моћи да се пријављују на систем преко којег ће моћи да искажу жељу да се вакцинишу.

Тај систем је успостављен у сарадњи са Канцеларијом за информациону технологију и Е-управу.

"Од четвртка моћи ће и преко контакт центра то да учине. Имаће опцију и да кажу да ли желе било којом вакцином која је одобрена да се вакцинишу или желе да се вакцинишу одређеном вакцином, да би у систему могли да планирамо даље потребе и све те бројеве укључимо у план масовне вакцинације, објаснила је Брнабићева.

Пренела је да Србија сутра добија 18.525 додатних вакцина "Фајзер-Бионтек".

Такође је казала да су релевантне институције Кине одобриле извозну дозволу за Синофармове вакцине, као и да се очекује додатних пола милиона "спутњик" вакцина.

"Имамо све предуслове да почнемо са масовном вакцинацијом", поручила је Брнабићева.

"До краја јануара имаћемо два милиона вакцина"

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће Србија до краја јануара имати два милиона вакцина, различитих произвођача, укључујући и количине које су стигле крајем децембра.

У фебруару се, каже, очекује још додатних 1,3 до 1,5 милиона доза вакцина.

"И све тако до маја, јуна, и надам се да ћемо моћи да завршимо вакцинацију. Ако то успемо, бићемо једна од првих земаља која ће то заврштити у Европи", рекла је Брнабић.

Поновила је да Србија у овом тренутку има договор за осам милиона вакцина, различитих произвођача, што је довољно за вакцинацију четири милиона људи, наводећи да су надлежни рано кренули да преговарају.

Сутра заседа Кризни штаб, нове мере или продужетак постојећих

Сутра ће заседати Кризни штаб и на тој седници биће донете одлуке о даљим мерама за сузбијање ширења корона вируса, најавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Иначе, мере које су донете уочи Нове године, да угоститељски објекти, тржни центри и услуге могу да раде до 20 сати, а продавнице прехрамбене робе до 21 сат, важе до сутра.

Брнабићева је рекла да је већ започела разговоре са медицинским делом Кризног штаба око свих мера, и за улазак у Србију, око школа, о мерама за привреду.

"Кризни штаб ће заседати сутра пре подне, тако да ћемо сутра усвојити нове мере или донети одлуку о продужењу постојећих", рекла је Брнабић новинарима, након почетка вакцинације у "Тиршовој".

Директор клинике др Синиша Дучић рекао је да је одзив његових колега веома добар, што је, подвлачи, врло значајно у сузбијању пандемије корона вируса.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек истакао је да се наставља имунизација грађана широм земље, у здравственим установама и геронтолошким центрима.

"Синоћ до 20 часова смо успели да вакцинишемо 9.300 грађана Србије. Очекујем да у току данашњег дана, најкасније до сутра у 12 сати премашимо наш план, а он је био да буде то негде око 11.500-12.000 грађана Републике Србије", рекао је Ђерлек.

Додао је да је јуче почела вакцинација и у нон ковид болницама, а данас је била жеља да почне вакцинација здравственик радника који лече децу.

Вирусолог, др Срђа Јанковић изразио је уверење да ће све његове које могу, да се вакцинишу, јер, како је рекао, контраиндикације заиста нису широке.


#   Ана Брнабић   вакцинација   ковид вакцина
@anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима