Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од петка до недеље поподне, око 5000 миграната у Прешеву

rssBookmark and Share

Прешево 22.08.2015. Јужна Србија Инфо, РТС, РТВ Врање

Само у ноћи између петка и суботе, око осам стотина миграната прешло је из Македоније у Србију.

Од петка до недеље поподне, око 5000 миграната у Прешеву

Процењује се да је њих око 1000 пробило кордоне македонске полиције и жицу коју је предходно одлучила да постави македонска влада. Укупан број достиже око 5000 избеглица, највише из Сирије и Аваганистана.

Екипа РТВ Врање, је забележила кретање групе миграната преко Миратовачког поља, такозване зелене зоне где се они најчешће могу срести.

Групе миграната се крећу у малим групама. Ову смо затекли поред табле за прихватни центар у Прешеву. „Чекали смо полицију јер знамо да ће нам помоћи“, каже један младић скривајући лице. Полиција дели мигрантима воду и храну и упућује их у центар где могу добити неопходну медицинску помоћ.

Међу мигрантима има деце  различитог узраста. Уморни су и гладни. Кажу да су опљачкани у Македонији и да немају новца.  Распитују се за ред вожње аутобуса и железнице.  Желе да што пре наставе пут али на том путу не заобилазе прихватни центар јер знају да ће добити неопходну негу.  Нико од њих није спреман да стане пред камеру, али у неформалном разговору говоре да осећају сигурност у Србији. Причају о својим лошим искуствима на путовању и о непријатностима које су доживели у Македонији када су морали да пробију ограду.

Погледајте прилог РТВ Врање...


#   полиција   Прешево   РТВ Врање   мигранти   прихватилиште   Македонија   ред вожње   прихватни центар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима