Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od petka do nedelje popodne, oko 5000 migranata u Preševu

rssBookmark and Share

Preševo 22.08.2015. Južna Srbija Info, RTS, RTV Vranje

Samo u noći između petka i subote, oko osam stotina migranata prešlo je iz Makedonije u Srbiju.

Od petka do nedelje popodne, oko 5000 migranata u Preševu

Procenjuje se da je njih oko 1000 probilo kordone makedonske policije i žicu koju je predhodno odlučila da postavi makedonska vlada. Ukupan broj dostiže oko 5000 izbeglica, najviše iz Sirije i Avaganistana.

Ekipa RTV Vranje, je zabeležila kretanje grupe migranata preko Miratovačkog polja, takozvane zelene zone gde se oni najčešće mogu sresti.

Grupe migranata se kreću u malim grupama. Ovu smo zatekli pored table za prihvatni centar u Preševu. „Čekali smo policiju jer znamo da će nam pomoći“, kaže jedan mladić skrivajući lice. Policija deli migrantima vodu i hranu i upućuje ih u centar gde mogu dobiti neophodnu medicinsku pomoć.

Među migrantima ima dece  različitog uzrasta. Umorni su i gladni. Kažu da su opljačkani u Makedoniji i da nemaju novca.  Raspituju se za red vožnje autobusa i železnice.  Žele da što pre nastave put ali na tom putu ne zaobilaze prihvatni centar jer znaju da će dobiti neophodnu negu.  Niko od njih nije spreman da stane pred kameru, ali u neformalnom razgovoru govore da osećaju sigurnost u Srbiji. Pričaju o svojim lošim iskustvima na putovanju i o neprijatnostima koje su doživeli u Makedoniji kada su morali da probiju ogradu.

Pogledajte prilog RTV Vranje...


#   policija   Preševo   RTV Vranje   migranti   prihvatilište   Makedonija   red vožnje   prihvatni centar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima