Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Просторни план Лесковца до 2021. на јавној расправи

rssBookmark and Share

Лесковац 22.02.2011. Душан Коцић

Градоначелник Лесковца Слободан Коцић истиче да је Просторни план стратешки документ развоја града и представља основни правни и урбанистички акт у коме се прецизира свеукупни развој

Убразани развој ,,српског Манчестера’’ - приоритет
Убразани развој ,,српског Манчестера’’ - приоритет

ЛЕСКОВАЦ - Са 144 насеља, Лесковац је најразуђенија локална самоуправа у Србији, а урбана места у овом крају су још Вучје, Предејане и Грделица. Пре неколико дана у граду на Ветерници, у коме живи 40 одсто свих житеља ове општине, почела је јавна расправа о Нацрту просторном плану до 2021. године.

-Просторни план представља устав за јединицу локалне самоуправе и са осталим актима, ту првенствено мислим на Генерални урбанистички план, на планове генералне регулације, а биће их укупно деветнаест, и планове регулације за насељена места Вучје, Предејане, Грделица, Печењевце и Брестовац биће ,,кичма’’ економског, привредног, демографског, једном речи целокупног развоја нашег краја – каже Слободан Коцић, градоначелник Лесковца поводом почетка јавне расправе о Нацрту простороног плана ове општине на југу Србије.

1.	Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić

Градоначелник Слободан Коцић посебно истича да у досадашњем пеироду општина Лесковац, односно сада Град Лесковац, нису имали просторни план, а укупна површина Града Лесковца обухвата просторни план од 1.024 квадратна километра. Први грађанин Лесковца додаје да је просторни план стратешки документ развоја града и представља основни правни и урбанистички акт у коме се прецизира свеукупни развој.

-Просторни план представља највиши плански документ јединица локалне самоуправе и као такав мора бити усклађен са Законом о планирању и изградњи, али и са свим осталим плановима вишег реда као што су Просторни план Републике Србије и Просторни план јужног Поморавља – каже Коцић.

Нацрт просторног плана града Лесковца са Извештајем о стратешкој процени утицаја обухвата територију у југоисточном делу Србије и граничи се на северу са општинама Дољевац и Гаџин Хан, на истоку са општином Власотинце, на југоистоку са општином Црна Трава, на југу са општинама Владичин Хан и Врање, на западу са општинама Лебане и Бојник, на југозападу са општином Житорађа, док се на југозападу поклапа са административном границом АП Косово и Метохија.

 

Пре израде Нацрта просторног плана града Лесковца са извештајем о стратешкој процени утицаја на животну средину, стручну контролу је извршила Комисија за планове и прибављена је претходна сагласност Министарства за животну средину и просторно планирање.

Нацрт просторног плану изложен је на увид, примедбе и предлоге грађана и правних лица у седишту локалне самоуправе и, како се предвиђа, све сугестије које буду ваљано образложене, биће део коначне верзије просторног плана Лесковца до 2021. године.

 

 


#   Лесковац   градоначелник   Слободан Коцић   Црна Трава   Владичин Хан   Брестовац   Гаџин Хан   Косово и Метохија   Предејане   Печењевце   локална самоуправа   јавна расправа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима