Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prostorni plan Leskovca do 2021. na javnoj raspravi

rssBookmark and Share

Leskovac 22.02.2011. Dušan Kocić

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić ističe da je Prostorni plan strateški dokument razvoja grada i predstavlja osnovni pravni i urbanistički akt u kome se precizira sveukupni razvoj

Ubrazani razvoj ,,srpskog Mančestera’’ - prioritet
Ubrazani razvoj ,,srpskog Mančestera’’ - prioritet

LESKOVAC - Sa 144 naselja, Leskovac je najrazuđenija lokalna samouprava u Srbiji, a urbana mesta u ovom kraju su još Vučje, Predejane i Grdelica. Pre nekoliko dana u gradu na Veternici, u kome živi 40 odsto svih žitelja ove opštine, počela je javna rasprava o Nacrtu prostornom planu do 2021. godine.

-Prostorni plan predstavlja ustav za jedinicu lokalne samouprave i sa ostalim aktima, tu prvenstveno mislim na Generalni urbanistički plan, na planove generalne regulacije, a biće ih ukupno devetnaest, i planove regulacije za naseljena mesta Vučje, Predejane, Grdelica, Pečenjevce i Brestovac biće ,,kičma’’ ekonomskog, privrednog, demografskog, jednom reči celokupnog razvoja našeg kraja – kaže Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca povodom početka javne rasprave o Nacrtu prostoronog plana ove opštine na jugu Srbije.

1.	Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić

Gradonačelnik Slobodan Kocić posebno ističa da u dosadašnjem peirodu opština Leskovac, odnosno sada Grad Leskovac, nisu imali prostorni plan, a ukupna površina Grada Leskovca obuhvata prostorni plan od 1.024 kvadratna kilometra. Prvi građanin Leskovca dodaje da je prostorni plan strateški dokument razvoja grada i predstavlja osnovni pravni i urbanistički akt u kome se precizira sveukupni razvoj.

-Prostorni plan predstavlja najviši planski dokument jedinica lokalne samouprave i kao takav mora biti usklađen sa Zakonom o planiranju i izgradnji, ali i sa svim ostalim planovima višeg reda kao što su Prostorni plan Republike Srbije i Prostorni plan južnog Pomoravlja – kaže Kocić.

Nacrt prostornog plana grada Leskovca sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja obuhvata teritoriju u jugoistočnom delu Srbije i graniči se na severu sa opštinama Doljevac i Gadžin Han, na istoku sa opštinom Vlasotince, na jugoistoku sa opštinom Crna Trava, na jugu sa opštinama Vladičin Han i Vranje, na zapadu sa opštinama Lebane i Bojnik, na jugozapadu sa opštinom Žitorađa, dok se na jugozapadu poklapa sa administrativnom granicom AP Kosovo i Metohija.

 

Pre izrade Nacrta prostornog plana grada Leskovca sa izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, stručnu kontrolu je izvršila Komisija za planove i pribavljena je prethodna saglasnost Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Nacrt prostornog planu izložen je na uvid, primedbe i predloge građana i pravnih lica u sedištu lokalne samouprave i, kako se predviđa, sve sugestije koje budu valjano obrazložene, biće deo konačne verzije prostornog plana Leskovca do 2021. godine.

 

 


#   Leskovac   gradonačelnik   Slobodan Kocić   Crna Trava   Vladičin Han   Brestovac   Gadžin Han   Kosovo i Metohija   Predejane   Pečenjevce   lokalna samouprava   javna rasprava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima