Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Протест новинара "Знам за јадац"

rssBookmark and Share

12.05.2016. З.С. Јужна Србија Инфо

У Нишу је данас одржан протест "Знам за јадац", новинара и новинарских удружења, због одбијања конкурсне комисије за јавно информисање да омогући транспарентност и надзор свог рада, грађанском посматрачу.

Фото: Оливера Сашек Радуловић
Фото: Оливера Сашек Радуловић

У току одржавања новинарског протеста, незванично је стигла вест да су сви чланови комисије напустили ово тело, да би касније, та вести и била потврђена медијима од начелника Управе за културу и информисање у Нишу, Небојше Стефановића.

По његовим речима, у таквом тренутку конкурс за финансирање медија ће бити поновљен, не улазећи у детаље даљег тока.

Конкурс за расподелу средстава у висини од 68 милиона динара за медијске пројекте расписан је после Нове године.

Расподела од око 75 одсто новца приватним медијима који су "блиски власти" у Нишу, угрозила је професионалну конкурентност и валидност самог поступка.

Многобројна новинарска удружења, као и Локални антикорупцијски форум (ЛАФ), критиковали су овакав начин рада, саме комисије и њену недовољну тренспарентност.

Профестор Радовић, иначе члан комисије, такође је у свом отвореном писму, предложио да се комисија расформира, јер нису испуњени услови за њен рад.

Професор Владета Радовић, први је напустио Стручну комисију, затим за њим, и председница Удружења радио станица РАБ Маја Раковић, која је на ово место дошла уместо Петра Јеремића (Јеремић је раније напустио комисију, због одбијања исте, да њен рад прати грађански посматрач).

"Медијску комисију" на крају је напустио и новинар Драгољуб Гајевић, а сам конкурс ће бити поновљен, изјавио је Небојша Стефановић.

Фото: Оливера Сашек Радуловић


#   Небојша Стефановић   ЛАФ   Маја Раковић   Драгољуб Гајевић   Оливера Сашек Радуловић
@nesastefanovic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима