Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Protest novinara "Znam za jadac"

rssBookmark and Share

12.05.2016. Z.S. Južna Srbija Info

U Nišu je danas održan protest "Znam za jadac", novinara i novinarskih udruženja, zbog odbijanja konkursne komisije za javno informisanje da omogući transparentnost i nadzor svog rada, građanskom posmatraču.

Foto: Olivera Sašek Radulović
Foto: Olivera Sašek Radulović

U toku održavanja novinarskog protesta, nezvanično je stigla vest da su svi članovi komisije napustili ovo telo, da bi kasnije, ta vesti i bila potvrđena medijima od načelnika Uprave za kulturu i informisanje u Nišu, Nebojše Stefanovića.

Po njegovim rečima, u takvom trenutku konkurs za finansiranje medija će biti ponovljen, ne ulazeći u detalje daljeg toka.

Konkurs za raspodelu sredstava u visini od 68 miliona dinara za medijske projekte raspisan je posle Nove godine.

Raspodela od oko 75 odsto novca privatnim medijima koji su "bliski vlasti" u Nišu, ugrozila je profesionalnu konkurentnost i validnost samog postupka.

Mnogobrojna novinarska udruženja, kao i Lokalni antikorupcijski forum (LAF), kritikovali su ovakav način rada, same komisije i njenu nedovoljnu trensparentnost.

Profestor Radović, inače član komisije, takođe je u svom otvorenom pismu, predložio da se komisija rasformira, jer nisu ispunjeni uslovi za njen rad.

Profesor Vladeta Radović, prvi je napustio Stručnu komisiju, zatim za njim, i predsednica Udruženja radio stanica RAB Maja Raković, koja je na ovo mesto došla umesto Petra Jeremića (Jeremić je ranije napustio komisiju, zbog odbijanja iste, da njen rad prati građanski posmatrač).

"Medijsku komisiju" na kraju je napustio i novinar Dragoljub Gajević, a sam konkurs će biti ponovljen, izjavio je Nebojša Stefanović.

Foto: Olivera Sašek Radulović


#   Nebojša Stefanović   LAF   Maja Raković   Dragoljub Gajević   Olivera Sašek Radulović
@nesastefanovic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima