Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Podržite oslikavanje murala u čast niškom novinaru Miloradu Doderoviću

rssBookmark and Share

Niš 15.04.2024. Južna Srbija Info - donacije.rs - fondacijanis.rs

Pridružite nam se u kampanji prikupljanja sredstava za oslikavanje murala sa likom Milorada Doderovića, istaknutog niškog novinara, koji je preminuo 2020. godine.

Podržite oslikavanje murala u čast niškom novinaru Miloradu Doderoviću

Lokalna fondacija Niš, Udruženje novinara Srbije (UNS) i porodica Doderović pokreću inicijativu čiji je cilj da se oda počast čoveku koji je ostavio dubok trag u zajednici i bio veoma cenjen među kolegama na medijskoj sceni.

Ovom akcijom iskazali bismo poštovanje prema liku i delu doajena novinarstva, koji je ceo svoj život posvetio traganju za istinom i pravdom. Realizacija ideje doprinela bi i tome da još jedna zgrada u Nišu dobije lepši izgled, čime dajemo pozitivan primer kako možemo umetnošću da ulepšavamo grad, a da pritom i pokažemo koliko cenimo istaknute pojedince u svojoj zajednici.

Namera je da se mural oslika na zidu zgrade u ulici Oblačića Rada, gde je Doderović i živeo. Idejno rešenje izgleda murala kreirao je poznati niški umetnik Eško Kurtić, a planirana površina na kojoj će se naći portret je 14 kvadrata (4x3.5metara). Zbog nemogućnosti da se mural oslika direktno na fasadnim ciglama zgrade, biće potrebna izrada i montaža betonske konstrukcije (ploče) koja bi bila postavljena na zidu. Kroz kampanju želimo da obezbedimo sredstva za ploču, kao i za angažovanje umetnika za oslikavanje murala.

Ko je bio Milorad Doderović?

Milorad Doderović rođen je 1953. godine u selu Marovac, opština Medveđa. Od 1974. godine živeo je i radio u Nišu. Četiri decenije se profesionalno bavio novinarstvom, a od 1994. godine bio je stalni akreditovani dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog državnog SBS radija. Kao član Uprave i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) aktivno se zalagao za slobodu medija i bolji položaj novinara.

Tokom novinarske karijere objavljivao je svoje tekstove u jugoslovenskim i srpskim novinama i časopisima. Dvanaest godina u niškim Narodnim novinama bio je politički komentator i urednik u DESK-u i izveštač iz saveznog i republičkog parlamenta. Jedan je od osnivača Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Nišu.

U junu 1989. godine bio je urednik niškog omladinskog nedeljnika Grafit, kada je zbog njegovog intervjua sa Momom Kaporom, 101. broj ovog nedeljnika zabranjen.

Svoj prvi roman „Hodžina kći” objavio je 2018. godine u izdanju Udruženja pisaca „Sedmica” iz Frankfurta i niške agencije Svici. Knjigu „Sedma sila bez krila” je objavio 2019. godine, u kojoj je prikazao mnogobrojna iskustva i anegdote iz bogate novinarske karijere.

Preminuo je 30. decembra 2020. u Nišu.

Zašto ovo radimo?

Glavni cilj je da se kroz ovu inicijativu iskaže poštovanje i sačuva sećanje na Milorada Doderovića. Lokalna fondacija Niš kroz različite aktivnosti uključuje zajednicu i podstiče sugrađane da aktivno doprinose pozitivnim promenama u svom komšiluku, naselju i da podrže dobre ideje. Na poziv porodice Doderović i u saradnji sa UNS-om, pokrećemo ovu kampanju i pozivamo Nišlije, ali i sve druge ljude dobre volje, kolege i prijatelje Milorada Doderovića da nam se pridruže.

“Doder je istinski voleo ovaj grad, ljude, običaje… Ponosio se što je Nišlija i uvek sa puno ljubavi govorio o našem gradu, ma gde bio, i ma za koga pisao. Za njega je svaki čovek, svaki događaj, svaki kutak ovog grada bila priča. Uvek je gledao ljude pravo u oči i imao vremena da ih sasluša i ako može pomogne. Uvek na strani građana, velika narodska duša. Lepo je što ovaj prvi mural nekom novinaru podržavaju same Nišlije onako kako to uvek radimo. Svako ko koliko može i uvek dovoljno za dobro delo i za večnost našeg Dodera”  kaže Dragan Žika Stojanović, njegov višedecenijski prijatelj.

Budžet akcije:

→ Izrada i montaža ploče na kojoj će biti oslikan mural: 120.000 dinara
→ Angažovanje umetnika za oslikavanje murala: 200.000 dinara
→ Ukupno: 320.000 dinara

Kampanju možete podržati uplatom putem platforme Donacije.rs, kao i direktnom uplatom na račun udruženja:


#   Niš   mediji   LAF   mural   Milorad Doderović
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima