Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sedma sila ima krila: Postavlja se mural niškom novinaru Miloradu Doderoviću

rssBookmark and Share

Niš 05.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša jednoglasno je podržao inicijativu Udruženja novinara Srbije (UNS) za postavljanje murala sa likom Milorada Doderovića na zgradi u kojoj je živeo.

Foto. D.Vidojković
Foto. D.Vidojković

Milorad Doderović, istaknuti niški novinar, publicista i pisac, preminuo je 30. decembra 2020. godine, ostavivši dubok trag u novinarstvu i kulturi.

Njegova supruga Dragica Doderović izrazila je zahvalnost svima koji su podržali ovu inicijativu, ističući da je Milorad bio oličenje poštenja, dobar otac i suprug, te da je uživao izuzetno poštovanje u zajednici.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski takođe je podržala ovu ideju, ističući da je inicijativa odlična i da je prošla sve procedure.

Mural će biti izrađen na tankoj betonskoj ploči i postavljen na zid zgrade. Ovo je prvi mural posvećen jednom novinaru u Nišu, što je, prema rečima predsednice Saveta za kulturno stvaralaštvo Grada Niša Sare Cincarević, značajan korak u očuvanju sećanja na istaknute pojedince u novinarskoj profesiji.

"Nakon usvajanja odluke rekli smo da sedma sila ipak ima krila", izjavila je Sara Cincarević, aludirajuću na Doderovićevu knjigu “Sedma sila bez krila“, koja je nagrađena Svetosavskim pečatom na Sajmu knjiga u Nišu.

Milorad Doderović je tokom svoje novinarske karijere bio dopisnik australijskog SBS radija na srpskom jeziku, urednik, politički komentator i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta, kao i šef dopisništva različitih medijskih kuća. Bio je i plodan pisac, autor više publicističkih dela i romana.

Datum postavljanja murala još uvek nije preciziran, ali će ovaj gest trajno oživeti sećanje na Milorada Doderovića i njegov doprinos novinarstvu i kulturi Niša.


#   Niš   novinari   UNS   mural   Sara Cincarević   Milorad Doderović   Savet za kulturu
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima