Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Седма сила има крила: Поставља се мурал нишком новинару Милораду Додеровићу

rssBookmark and Share

Ниш 05.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Савет за културно стваралаштво Града Ниша једногласно је подржао иницијативу Удружења новинара Србије (УНС) за постављање мурала са ликом Милорада Додеровића на згради у којој је живео.

Фото. Д.Видојковић
Фото. Д.Видојковић

Милорад Додеровић, истакнути нишки новинар, публициста и писац, преминуо је 30. децембра 2020. године, оставивши дубок траг у новинарству и култури.

Његова супруга Драгица Додеровић изразила је захвалност свима који су подржали ову иницијативу, истичући да је Милорад био оличење поштења, добар отац и супруг, те да је уживао изузетно поштовање у заједници.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски такође је подржала ову идеју, истичући да је иницијатива одлична и да је прошла све процедуре.

Мурал ће бити израђен на танкој бетонској плочи и постављен на зид зграде. Ово је први мурал посвећен једном новинару у Нишу, што је, према речима председнице Савета за културно стваралаштво Града Ниша Саре Цинцаревић, значајан корак у очувању сећања на истакнуте појединце у новинарској професији.

"Након усвајања одлуке рекли смо да седма сила ипак има крила", изјавила је Сара Цинцаревић, алудирајућу на Додеровићеву књигу “Седма сила без крила“, која је награђена Светосавским печатом на Сајму књига у Нишу.

Милорад Додеровић је током своје новинарске каријере био дописник аустралијског СБС радија на српском језику, уредник, политички коментатор и извештач из републичког и савезног парламента, као и шеф дописништва различитих медијских кућа. Био је и плодан писац, аутор више публицистичких дела и романа.

Датум постављања мурала још увек није прецизиран, али ће овај гест трајно оживети сећање на Милорада Додеровића и његов допринос новинарству и култури Ниша.


#   Ниш   новинари   УНС   мурал   Сара Цинцаревић   Милорад Додеровић   Савет за културу
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима