Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прва соларна електрана у Србији

Bookmark and Share

Куршумлија 23.08.2011. Аutor : JužnaSrbija

Соларна електрана у Куршумлијском селу Матарова код Административног прелаза Мердаре биће изграђена до почетка октобра, казала је директорка италијанске компаније Мултиенерџи Верица Ристић.

Прва соларна електрана у Србији

Према пројекту компаније Мултиенерџи, соларна електрана снаге два мегавата биће изграђена на површини од 400 хектара, годишње ће производити 2,5 милиона киловат сати струје, како ''ЈужнаСрбија'' сазнаје  вредност ове инвестиције је око пет милиона евра .

Председница Општине Куршумлија Весна Јаковљевић изјавила је да ће соларна електрана бити једна од нејвећих инвестиција у том граду и новина за целу Србију.

Иначе,компанија Мултиенерџи добила је енергетску дозволу од Министарства за инраструкутуру и енергетику и локацијску дозволу за градњу електране од општине.

Идеја за релаизацију пројекта потекла после истраживања, која су показала да на подручју куршумлијске општине има највише сунчаних дана у години.

Мердаре je познато само по једном од најпрометнијих административних прелаза ка Косову и Метохији.

Изградња прве соларне електране у Србији, на подручју једне од најсиромашнијих општина је, према речима председнице општине Куршумлија Весне Јаковљевић, веома добра порука и за друге инвеститоре, који су добродошли.

 


#   Куршумлија   Весна Јаковљевић   инвестиције
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима