Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prva solarna elektrana u Srbiji

Bookmark and Share

Kuršumlija 23.08.2011. Autor : JužnaSrbija

Solarna elektrana u Kuršumlijskom selu Matarova kod Administrativnog prelaza Merdare biće izgrađena do početka oktobra, kazala je direktorka italijanske kompanije Multienerdži Verica Ristić.

Prva solarna elektrana u Srbiji

Prema projektu kompanije Multienerdži, solarna elektrana snage dva megavata biće izgrađena na površini od 400 hektara, godišnje će proizvoditi 2,5 miliona kilovat sati struje, kako ''JužnaSrbija'' saznaje  vrednost ove investicije je oko pet miliona evra .

Predsednica Opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević izjavila je da će solarna elektrana biti jedna od nejvećih investicija u tom gradu i novina za celu Srbiju.

Inače,kompanija Multienerdži dobila je energetsku dozvolu od Ministarstva za inrastrukuturu i energetiku i lokacijsku dozvolu za gradnju elektrane od opštine.

Ideja za relaizaciju projekta potekla posle istraživanja, koja su pokazala da na području kuršumlijske opštine ima najviše sunčanih dana u godini.

Merdare je poznato samo po jednom od najprometnijih administrativnih prelaza ka Kosovu i Metohiji.

Izgradnja prve solarne elektrane u Srbiji, na području jedne od najsiromašnijih opština je, prema rečima predsednice opštine Kuršumlija Vesne Jakovljević, veoma dobra poruka i za druge investitore, koji su dobrodošli.

 


#   Kuršumlija   Vesna Jakovljević   investicije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima