Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Први геј у Србијi који тражи полицијску заштиту

rssBookmark and Share

Прокупље 26.10.2013. Autor: Mihajlo Gligorić Izvor: JužnaSrbija.info

Због сталних вербалних, бруталних физичких напада и претњи на основу сексуалне оријенатције и родног идентитета Стефан Радовић (21) члан ЛГБТ заједнице затражио је од начелника полицијске управе у Куршумлији сталну полицијску заштиту и он је први и једини припадник ЛГБТ популације у Србији који је након низа напада из страха за своју личну безбедност затражио полицијску заштиту и пратњу.

Први геј у Србијi који тражи полицијску заштиту

Радовић који се јавно декларисао као хомосексуалац упутио је молбу начелнику полицијске станице у Куршумлији за добијање полицијске заштите и он је први хомосексуалац у Србији који је из страха за своју личну безбедност након низа напада од стране хулигана затражио сталну полицијску заштиту.

Иако је законом дозвољено да лица која сматрају да су угрожена затраже сталну полицијску пратњу и заштиту, на територији коју покрива Полицијска управа Прокупље ово је такође први случај.

- Ако се након темељне анализе и процене поднетог захтева закључи да је безбедност његовог подносиоца заиста угрожена, о том лицу надаље почињу да се брину запослени у Управи за обезбеђење одређених личности и објеката, посебној организационој јединици која постоји у оквиру Министарства унутрашњих послова, речено нам је у Куршумлијској полицији.

Подестимо Стефана Радовића брутално је у среду напала група маскираних младића вређавши га на основу сексуалне оријентације и родног идентитета. У покушају да се склони у улаз једне оближње зграде, изгредници су га пратили, гађали каменицама и ударали летвом. Радовићу је помоћ указана у хитној медицинској служби од стране докторке Невене Вучковић која је и обавестила полицију.

- Када се опоравим од напада поднећу и захтев за азил, молим вас да ме разумете али стварно нисам у стању да пуно говорим јер је ово велики шок за мене. Нога ми је повређена, а пијем и терапију, казао је Стефан Радовић.


#   Прокупље   Стефан Радовић   Полицијска управа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима