Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prvi gej u Srbiji koji traži policijsku zaštitu

rssBookmark and Share

Prokuplje 26.10.2013. Autor: Mihajlo Gligorić Izvor: JužnaSrbija.info

Zbog stalnih verbalnih, brutalnih fizičkih napada i pretnji na osnovu seksualne orijenatcije i rodnog identiteta Stefan Radović (21) član LGBT zajednice zatražio je od načelnika policijske uprave u Kuršumliji stalnu policijsku zaštitu i on je prvi i jedini pripadnik LGBT populacije u Srbiji koji je nakon niza napada iz straha za svoju ličnu bezbednost zatražio policijsku zaštitu i pratnju.

Prvi gej u Srbiji koji traži policijsku zaštitu

Radović koji se javno deklarisao kao homoseksualac uputio je molbu načelniku policijske stanice u Kuršumliji za dobijanje policijske zaštite i on je prvi homoseksualac u Srbiji koji je iz straha za svoju ličnu bezbednost nakon niza napada od strane huligana zatražio stalnu policijsku zaštitu.

Iako je zakonom dozvoljeno da lica koja smatraju da su ugrožena zatraže stalnu policijsku pratnju i zaštitu, na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Prokuplje ovo je takođe prvi slučaj.

- Ako se nakon temeljne analize i procene podnetog zahteva zaključi da je bezbednost njegovog podnosioca zaista ugrožena, o tom licu nadalje počinju da se brinu zaposleni u Upravi za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, posebnoj organizacionoj jedinici koja postoji u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, rečeno nam je u Kuršumlijskoj policiji.

Podestimo Stefana Radovića brutalno je u sredu napala grupa maskiranih mladića vređavši ga na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. U pokušaju da se skloni u ulaz jedne obližnje zgrade, izgrednici su ga pratili, gađali kamenicama i udarali letvom. Radoviću je pomoć ukazana u hitnoj medicinskoj službi od strane doktorke Nevene Vučković koja je i obavestila policiju.

- Kada se oporavim od napada podneću i zahtev za azil, molim vas da me razumete ali stvarno nisam u stanju da puno govorim jer je ovo veliki šok za mene. Noga mi je povređena, a pijem i terapiju, kazao je Stefan Radović.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Stefan Radović   Policijska uprava
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima