Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Регистровано више случајева зечје куге

rssBookmark and Share

Прокупље 21.01.2015. Танјуг, Јужна Србија Инфо

Извор заразе су глодари, најчешће мишеви и пацови, а пут преношења је загађена храна или вода, као и контакт са глодарима, а то могу да буду и радне површине или прашина приликом припреме, на пример, сена за стоку

Регистровано више случајева зечје куге

Начелник Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље у Нишу проф. др Зоран Величковић рекао је данас да је регистровано више појединачних случајева туларемије у нишком крају.

Појединачни случајеви обољевања од туларемије ("зечја куга") регистровани су на подручју општина Дољевац, Житорађа, Прокупље, Мерошина, Блаце и Алексинац, а један случај је забележен и у селу Палиграце у нишкој градској општини Црвени крст, рекао је Величковић.

Он је рекао да је епидемија туларемије у Заплањској Топоници (општина Гаџин Хан) сузбијена и да је последњи случај обољевања регистрован 25. децембра прошле године.На Клиници за инфективне болести лечено је двоје-троје заражених, док су остали лечени амбулантно, казао је он.

Величковић указује да је ове године приметан знатан раст популације глодара и навео да је због тога неопходно водити рачуна о личној и општој хигијени. Током епидемије у Заплањској Топоници од туларемије је оболело више од 30 људи.

Извор заразе су глодари, најчешће мишеви и пацови, а пут преношења је загађена храна или вода, као и контакт са глодарима, а то могу да буду и радне површине или прашина приликом припреме, на пример, сена за стоку.

Коментара: 0


#   Прокупље   Алексинац   Блаце   Житорађа   Мерошина   Дољевац   Гаџин Хан   Институт за јавно здравље   Палиграце   глодари   Зоран Величковић   Заплањска Топоница     туларемија   инфективне болести
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима