Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Registrovano više slučajeva zečje kuge

rssBookmark and Share

Prokuplje 21.01.2015. Tanjug, Južna Srbija Info

Izvor zaraze su glodari, najčešće miševi i pacovi, a put prenošenja je zagađena hrana ili voda, kao i kontakt sa glodarima, a to mogu da budu i radne površine ili prašina prilikom pripreme, na primer, sena za stoku

Registrovano više slučajeva zečje kuge

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje u Nišu prof. dr Zoran Veličković rekao je danas da je registrovano više pojedinačnih slučajeva tularemije u niškom kraju.

Pojedinačni slučajevi oboljevanja od tularemije ("zečja kuga") registrovani su na području opština Doljevac, Žitorađa, Prokuplje, Merošina, Blace i Aleksinac, a jedan slučaj je zabeležen i u selu Paligrace u niškoj gradskoj opštini Crveni krst, rekao je Veličković.

On je rekao da je epidemija tularemije u Zaplanjskoj Toponici (opština Gadžin Han) suzbijena i da je poslednji slučaj oboljevanja registrovan 25. decembra prošle godine.Na Klinici za infektivne bolesti lečeno je dvoje-troje zaraženih, dok su ostali lečeni ambulantno, kazao je on.

Veličković ukazuje da je ove godine primetan znatan rast populacije glodara i naveo da je zbog toga neophodno voditi računa o ličnoj i opštoj higijeni. Tokom epidemije u Zaplanjskoj Toponici od tularemije je obolelo više od 30 ljudi.

Izvor zaraze su glodari, najčešće miševi i pacovi, a put prenošenja je zagađena hrana ili voda, kao i kontakt sa glodarima, a to mogu da budu i radne površine ili prašina prilikom pripreme, na primer, sena za stoku.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Aleksinac   Blace   Žitorađa   Merošina   Doljevac   Gadžin Han   Institut za javno zdravlje   Paligrace   glodari   Zoran Veličković   Zaplanjska Toponica     tularemija   infektivne bolesti
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima