Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Река Косаница потпуно пресушила

rssBookmark and Share

Куршумлија 31.07.2013. Autor: Rts

Река Косаница у општини Куршумлија потпуно је пресушила у доњем току, док је у горњем водостај на минимуму. То озбиљно угрожава и аутохтоне врсте риба које сада преживљавају само у преосталим малим вировима.

Река Косаница потпуно пресушила

До Топлице, из њене најзначајније притоке Косанице више не стиже ни литар воде. Мештани куршумлијских села кажу да је водостај нагло опао последњих дана, са порастом дневних температура.

Житељи Високе страхују да би Косаница врло брзо могла потпуно пресушити, целом дужином, као што се десило прошле године.

"Била је до пре неки дан добра", кажу, "није марила, али сада све више опада, нагло. То мало усева, ту што има, тих баштица, пластеника, кукуруза, све је то сада угрожено."

Пресушивањем Косанице озбиљно су угрожене и аутохтоне врсте риба у овој реци, које за сада опстају само у мањим вировима.

У рибочуварској служби истичу да се размишља о њиховом пребацивању у Топлицу, чији је ниво такође у опадању, због преусмеравања воде у канале за заливање.

"На овај низак водостај, практично је угрожен сав живи, водени свет", наглашава Драган Кумановић, директор ДОО "Јужна Морава 2", Ниш. "Због тога смо алармирали водопривредну инспекцију и поднета је прекршајна пријава против ових лица и наложено им је да све врате у првобитно стање."

У локалној самоуправи пажљиво прате целокупну ситуацију на рекама, нарочито у Топлици, одакле се Куршумлија снабдева водом. Тврде да је воснабдевање за сада уредно, уз нешто слабији притисак у вишим деловима града током поподнева и вечери, када је и потрошња највећа.

Радољуб Видић, председник општине Куршумлија, каже да се гради велики резервоар од 2.000 кубика и да ће за следећу сезону Куршумлија коначно бити добро снабдевена водом, у свим деловима града.

У плану је и замена дотрајалих, углавном азбестних цеви у градској мрежи, што ће додатно побољшати водоснабдевање у овој топличкој општини.


#   Куршумлија   Јужна Морава   Радољуб Видић   председник општине   прекршајна пријава
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима